4 tips om de juiste kandidaat te werven

4 tips om de juiste kandidaat te werven

Solliciteren: het is en blijft een uitdaging. Niet alleen voor de kandidaat, maar ook voor de werkgever. Hoe beoordeelt u  als werkgever de kandidaat zo objectief mogelijk in een sollicitatieproces? We zetten in dit artikel vier tips uiteen.

1. Kijk goed naar de wervingstekst
Wilt u in uw vacature schrijven dat u naar een ‘Digital Prophet’ of ‘Master of Organized Chaos’ zoekt in plaats van een ‘online marketeer’ of ‘projectcoördinator’? Niet doen. Dit kan al voor misverstanden zorgen ver voordat de werkgever en sollicitant elkaar hebben gesproken. Of beter gezegd: voordat de sollicitatiebrief is verstuurd. De wervingstekst en bijbehorende foto zorgen voor een eerste indruk bij de kandidaat. Wees hierin daarom zo specifiek en duidelijk mogelijk. Denk hierbij aan de juiste tone of voice en bijpassende functietitels.

2. Zorg voor structuur
Zorg voor structuur. Bespreek van tevoren bijvoorbeeld waar u op gaat letten tijdens de sollicitatiegesprekken. Wat verwacht u van een HR-consultant? Over welke competenties en/of kenmerken moet diegene beschikken? Stuur daar op in uw gesprek en stel daar de nodige vragen over. Zo krijgt u de meest relevante antwoorden. In de praktijk komt het meestal voor dat u een kandidaat spreekt en iets op het cv ziet dat u aanspreekt. Wat gebeurt vervolgens? Tijdens het gesprek gaat het voornamelijk over dat ene aspect. Daarmee krijgt u niet het beste beeld van de sollicitant, maar wordt alleen maar het positieve beeld bevestigd dat u in eerste instantie al had over hem of haar.

3. Niet meteen na afloop van het sollicitatiegesprek terugblikken
Wist u dat direct na afloop van het sollicitatiegesprek het risico op beïnvloeding van buitenaf het grootst is? Als u bijvoorbeeld positief bent en uw collega is dat niet, komt het vaak voor dat u alles gaat afzwakken. Dit is een onbewust proces. Wat kunt u daar tegen doen? Pak een scorekaart en schrijf apart van elkaar eerlijk op wat uw bevindingen ware van de kandidaat. Dat is een stuk eerlijker en u kunt dan ook makkelijker onderbouwen op basis waarvan u iemand wilt aannemen. En misschien nóg belangrijker: u kunt de sollicitanten ook met betere argumenten afwijzen.

4. Evalueer het sollicitatieproces
Heeft u uiteindelijk de ideale kandidaat gevonden? Evalueer dan na een tijdje hoe het proces is verlopen. Hoe zat het met het aantal aanmeldingen? Wie had nu allemaal gesolliciteerd? Pasten de kandidaten allemaal in de gevraagde profielen? Hoe verliepen de sollicitatiegesprekken? Allerlei aspecten die ervoor kunnen zorgen dat u bij een volgende werving nóg slagvaardiger kunt zijn in uw zoektocht!