5 dont’s tijdens een arbeidsconflict

5 dont’s tijdens een arbeidsconflict

Als er sprake is van een arbeidsconflict, kunnen de gemoederen hoog oplopen. In een dergelijke situatie is de kans ook groter dat er meer schade wordt aangericht dan nodig is. We hebben hieronder vijf absolute dont’s op een rij gezet tijdens een arbeidsconflict.

1. Laat je niet zomaar overtuigen om verslagen, officiële waarschuwingen of zelfs een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Win in eerste instantie advies in waar je op kunt bouwen.

2. Spuw niet je gal op social media over hoe slecht je werd behandeld door je werkgever. Big brother is watching you. Een tweet, post of bericht kan heel makkelijk een eigen leven gaan leiden, ook al bezit je over een privé-account.

3. Houd het hoofd altijd koel en laat je niet leiden door emoties. Het is moeilijk om rustig te blijven tijdens een arbeidsconflict, maar het is wel het beste. Houd altijd in je achterhoofd dat je niet verplicht bent om overal direct antwoord op te geven, dus ook niet op vervelende vragen. Je staat altijd in je recht om er later op terug te komen, als de eerste emoties eenmaal zijn afgevlakt.

4. Betrek niet Jan en alleman in het arbeidsconflict, door bijvoorbeeld je collega’s te overtuigen van jouw kant van het verhaal. Dit kan op een bepaald tijdstip tegen je keren.

5. Neem tenslotte nooit zelf ontslag. Het klinkt soms zeer aantrekkelijk, omdat je daarmee ook automatisch van al het gedoe af bent. Als je zelf ontslag neemt, heb je ook geen recht meer op een WW-uitkering.