5 manieren om medewerkers te motiveren

5 manieren om medewerkers te motiveren

Gemotiveerde medewerkers kunnen een organisatie naar een hoger niveau tillen. Er zijn natuurlijk de standaardvoorwaarden zoals een vast salaris, maar er zijn voldoende andere mogelijkheden om werknemers te stimuleren om tot nóg betere prestaties te komen.

1. Investeer in persoonlijke ontwikkeling
Zorg er voor dat een werknemer zich in zijn rol kan ontwikkelen en meer kennis mag opdoen. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Het levert niet alleen de medewerker iets op, maar ook de werkgever. Naast dat de werknemer productiever wordt door de opgedane kennis, is bijkomend voordeel dat hij zich gewaardeerd voelt doordat de werkgever in hem investeert. Dat biedt vertrouwen en zorgt voor een prettige werkomgeving. Bedenk wel: maak duidelijke afspraken over het eventueel terugbetalen van de kosten als de medewerker binnen een bepaalde periode na de scholing uit dienst gaat.

2. Belonen wordt beloond
Bij een beloning wordt in de meeste gevallen gedacht aan een bonus, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als een werknemer goed heeft gepresteerd, kan een kleinigheidje ook voldoende zijn als beloning. Denk dan niet zozeer aan iets prijzigs zoals een iPad, maar geef de werknemer een heerlijke fles wijn of bos bloemen mee. Of wat te denken van een vrije middag, als de werkzaamheden het toelaten.

3. Maak een compliment in het openbaar
Een compliment kan een medewerker zijn dag helemaal goed maken. Laat regelmatig blijken dat jij jouw werknemers goed werk vindt leveren. Een simpel schouderklopje of spreekwoordelijke aai over de bol kan genoeg zijn, maar meestal is het krachtiger om iemand in het openbaar te complimenteren. Dit komt sterker en oprechter over en doet wonderen voor de motivatie van de werknemer. En bovenal: een compliment geven kost niets! Daarnaast blijkt dat medewerkers die zich gewaardeerd voelen, meer betrokkenheid tonen bij de organisatie en een stapje harder lopen dan normaal.

4. Laat medewerkers thuis werken
Geef uw medewerkers de kans om thuis te werken. Dit geeft medewerkers vertrouwen en u kweekt goodwill. Hetzelfde geldt voor de werktijden, wees hier flexibel in. Een 9-tot-5-mentaliteit is niet meer heilig tegenwoordig. Laat de werknemer bijvoorbeeld later beginnen, als hij daardoor (ochtend)files kan ontwijken. Het kan zomaar een reden zijn om als medewerker een stapje extra te zetten voor die flexibele werkgever.

5. Work hard, play hard
Waar hard wordt gewerkt, mag ook hard worden ontspannen. Plan daarom regelmatig een informeel moment in met uw medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan een ‘Desperado-momentje’ op vrijdagmiddag, met lekkere hapjes. Gewoon even lekker ontspannen met z’n allen na een week of maand hard werken. Why not?!