5 signalen dat medewerkers openstaan voor nieuwe uitdagingen

5 signalen dat medewerkers openstaan voor nieuwe uitdagingen

Dagelijks nemen medewerkers de beslissing om hun huidige werkgever te verlaten zodat ze hun heil ergens anders kunnen zoeken. Dit hoort er nu eenmaal bij. Voor de ene werkgever komt een dergelijk besluit als een grote verrassing, voor de andere niet. Hoe kunt u als werkgever aanvoelen dat uw werknemer eventueel openstaat voor een nieuwe uitdaging? Deze 5 signalen helpen u daar bij.

1. Prestaties blijven achterwege
Als het eind eenmaal in zicht is voor de werknemer, kan hij/zij mentaal alvast ‘uitklokken’ Dit gaat dan automatisch ten koste van de prestaties en productiviteit. Waaraan kunt u dit goed merken? Een minimale bijdrage die wordt geleverd tijdens vergaderingen, of misschien let de medewerker in kwestie minder goed op en laat de creativiteit ook te wensen over. Het is dan ook raadzaam om de kwaliteit en output van de bewuste medewerker goed te blijven monitoren.

2. De telefoon als beste vriend
Begint het op te vallen dat een medewerker vaak naar buiten gaat om een privé telefoongesprek te voeren, of de telefoon vaker dan gebruikelijk in zijn handen heeft onder werktijd? Dat is een mogelijk teken dat de hij/zij in gesprek is met een recruiter. Het kan natuurlijk ook altijd zo zijn dat er iets in de privésferen aan de hand is, waardoor niet overhaastig deze conclusie moet worden getrokken. Houd wel in de gaten hoe vaak het gebeurt, zeker als het niet ten goede komt van de productiviteit van de medewerker.

3. Minimale betrokkenheid
Bespeurt u dat een werknemer niet (meer) open staat tegen toekomstige projecten of niets zegt tijdens gesprekken die daarover gaan? Dan kan dit best wel eens betekenen dat hij of zij die projecten niet meer gaat meemaken.

4. Steeds vaker afwezig
Komt het steeds vaker voor dat de medewerker te laat is, of gaat hij/zijn opeens vroeg naar huis? Wordt er in een bepaalde periode verlof aangevraagd op willekeurige werkdagen? Dat is een veelvoorkomende aanwijzing dat er sollicitatiegesprekken ingepland staan.

5. LinkedIn actiever inzetten
Is een van uw werknemers actiever geworden op LinkedIn? Zo ja, dan is het goed mogelijk dat hij/zij LinkedIn gebruikt als onderdeel van de zoektocht naar een andere uitdaging.