5 tips om geschikte nieuwe medewerkers aan te trekken

5 tips om geschikte nieuwe medewerkers aan te trekken

Net als voorgaande jaren was er in 2019 ook sprake van een groot spanningsveld op de Nederlandse arbeidsmarkt: er kwamen steeds meer banen bij, terwijl het aantal werkzoekenden achterbleef. Dit resulteerde in een recordaantal vacatures. Het is dan de kunst om als werkgever ondanks de schaarste toch de juiste kandidaten aan te trekken voor de vacatures. We delen in dit achtergrondartikel vijf tips.

1. Verricht goed speurwerk
Zorg er als werkgever voor dat u uw doelgroep helder hebt. Naar wie bent u op zoek? Wie is uw ideale kandidaat? U kent het cliché van ‘het schaap met de vijf poten’ wellicht, desondanks staan vacatureteksten nog steeds vaak genoeg vol met te generieke, paradoxale, weinig realistische kandidaatprofielen.

Heb heel scherp op het netvlies wie uw ideale kandidaat is. Probeer er een persona van te maken. Betrek hierbij alles wat relevant kan zijn in uw candidate journey. Hoe meer uw persona tot leven komt, des te beter kunt u uw recruitmentstrategie afstemmen op de specifieke behoeften van uw ideale kandidaat.

2. Wees zichtbaar
Als u uw doelgroep eenmaal heeft leren kennen, is het natuurlijk zaak om de ideale kandidaat kennis te laten maken met uw vacature en uw organisatie. Zorg ervoor dat uw vacature SEO-proof is en online eenvoudig te vinden is op diverse platforms, zoals onder meer Indeed.

Roep daarnaast een bedrijfspagina in het leven waar werkzoekenden onafhankelijke reviews kunnen lezen, waardoor ze een idee krijgen hoe het echt is om bij uw organisatie te werken. Dit zorgt ook direct voor een stukje extra employer branding.

3. Haal voordeel uit recruitmentmarketing
Anno 2020 wint online het steeds vaker van offline als het gaat om de werving van geschikte nieuwe medewerkers. Zo laten slimme recruiters zich steeds vaker inspireren door online marketeers om hun ideale kandidaat te bereiken en te overtuigen. Verdiep u als organisatie in de geheimen van recruitmentmarketing. Maak kennis met het speelveld van social media, de kracht van contentmarketing en alle extra opties die online advertising, targeted ads en retargeting te bieden hebben.

4. Make an offer you can’t refuse
Als het gaat over een uitstekend aanbod, hebben we het niet zozeer over een gigantisch salaris. Bij recruitment gaat het erom om iemand te verleiden: wees aantrekkelijk, doe een passend en reëel aanbod en overtuig continu. In elke fase van de candidate journey.

Hoe de ideale kandidaat wordt verleid, verschilt per individu. De persona die u daarvoor in het leven hebt geroepen, geldt als rode draad. Wat vindt uw ideale kandidaat belangrijk in een baan en in een organisatie? Waar heeft hij behoefte aan en waarvoor is hij gevoelig? Probeer u alleen niet te verdiepen in ‘wat’ u wilt aanbieden, maar ook ‘hoe’, ‘waar’ en ‘wanneer’ u het aanbod doet. Een perfect getimede, persoonlijke benadering is doorslaggevend voor succesvol recruitment.

5. Neem een kijkje in andermans keuken
Hoewel elke sollicitant uniek is en elk recruitment een andere benaderingswijze heeft, is het niet nodig om continu het wiel opnieuw uit te vinden. Probeer zoveel mogelijk te leren van het verleden. Verzamel alle data en analyseer de resultaten. Neem tenslotte een kijkje in andermans keuken, bijvoorbeeld van succesvolle werkgevers. Kan inspirerend werken. Kom er achter hoe zij top-of-mind worden bij kandidaten en hoe u hier uw eigen bedrijfssaus overheen kunt gooien.