6 tips om als 50-plusser nieuw werk te vinden

6 tips om als 50-plusser nieuw werk te vinden

Je bent de vijftig gepasseerd en hebt net te horen gekregen dat jij je baan verliest. Wat nu? Op een steeds jongere en vluchtigere arbeidsmarkt, kan het voor 50-plussers steeds moeilijker worden om een nieuwe baan te vinden. Terwijl er voldoende redenen zijn om als werkloze 50-plusser nieuw werk te vinden. Hieronder zes tips die je kunt gebruiken in de zoektocht naar een nieuwe baan.

1. Ervaring
Als vijftigplusser heb je al heel wat kilometers op de teller. Niet alleen tijdens je loopbaan, maar ook daarbuiten. Daardoor beschik je over allerlei competenties die je als troefkaart kunt inzetten tijdens het solliciteren. Een argument als: ‘ik heb dit in het verleden zo aangepakt en dat heeft het bedrijf veel opgeleverd’, werkt altijd. Aantoonbare resultaten uit een professioneel verleden worden serieus gewaardeerd.

2. Begeleider
Je komt als vijftigplusser tegenwoordig in een steeds jongere werkomgeving terecht, met een jongere baas en collega’s. Ben ervan bewust dat je jongere collega’s jouw ervaring en kennis heel goed kunnen gebruiken. Met jouw (werk)bagage kun je hen adviseren en begeleiden. Geef jouw adviserende en begeleidende factor dan ook zeker op als sterke kwaliteit.

3. Allround
Vijftigplussers worden vaak zeer geroemd om hun allround profiel. Daardoor ben je vaak breder inzetbaar dan jongeren. Volwassenheid, expertise en ervaring zijn kostbaar voor een werkgever.

4. Blijf leergierig
Net als bij de jongeren, geldt ook voor de ouderen op de arbeidsmarkt dat ze zich moeten blijven ontwikkelen. Verrijk je cv waar nodig en sta altijd open voor de nieuwste technologische mogelijkheden. Je bent nooit te oud om te leren!

5. Stabiel
Als vijftigplusser weet je ondertussen dat het gras aan de overkant niet altijd groener is. Daarnaast sta je er vaak in financiële zin beter voor dan 25 jaar geleden. Jobhoppen is dus niet het eerste dat je opkomt: je bent niet continu op zoek naar een betere baas om voor te werken, of een vettere loonbrief. Je bent tevreden met je werk en iedereen weet dat ze op je kunnen rekenen. Deze stabiliteit is een belangrijke troef.

6. Snel inzetbaar
Snel inzetbaar zijn wordt vaak als een positief punt gezien bij vijftigplussers. Ze hebben weinig tot geen aanpassingsproblemen, hoeven niet een compleet inwerktraject te volgen en kunnen snel opdrachten oppakken. Voor een werkgever zijn dat heel mooi meegenomen ‘quick wins’.