6 voordelen van thuiswerken voor organisaties

6 voordelen van thuiswerken voor organisaties

Nederland staat erom bekend als een land waar veel wordt gebruikgemaakt van thuiswerken. Door de coronacrisis geldt dit nu bijna voor iedereen noodgedwongen. We hebben echter tegenwoordig voldoende digitale middelen tot onze beschikking, waardoor iedereen altijd contact met elkaar kan leggen en het werk in principe gewoon door kan gaan. Wat als de coronacrisis straks voorbij is? Kijkt u als werkgever dan bijvoorbeeld anders aan tegen thuiswerken? We lichten zes voordelen van thuiswerken – zonder coronacrisis – voor u als werkgever uit.

1. Vertrouwen kweken en zorgt voor veilige werksfeer
Bedrijven die positief tegenover het thuiswerken staan, laten daarmee zien dat ze vertrouwen hebben in hun werknemers en zorgen daarmee automatisch voor een veilige werksfeer. Argwaan, pessimisme en terughoudendheid met betrekking tot dit onderwerp is een slechte raadgever. Vertrouwen creëert loyaliteit en loyale medewerkers zijn de beste ambassadeurs die u kunt hebben als organisatie.

2. Positief voor het werkgeversimago
Voortbordurend op het eerste voordeel: een werknemer die enorm tevreden is, heeft uiteindelijk een positieve invloed op uw werkgeversimago. In beroepsgroepen waar medewerkers de banen voor het uitkiezen hebben, kan een positief werkgeversimago juist wel het verschil voor u maken.

3. Kostenbesparing
Het klinkt wellicht gek, maar iedere medewerker is een verbruiker: een verbruiker van stroom, koffie, water en – niet onbelangrijk – een werkplek. Als alle medewerkers van een organisatie één dag (of meer) thuis aan de slag gaat, worden kosten bespaard. Als u dat als werkgever slim en efficiënt weet in te richten en te organiseren, scheelt dit hoogstwaarschijnlijk zelfs bij het huren van een bedrijfsruimte waarmee u wederom kosten bespaard.

4. Gemotiveerde en productievere werknemers
Normaal zijn thuiswerkers extra gemotiveerd en hebben ze een enorm groot verantwoordelijkheidsgevoel. Naast dat deze werknemers geen tijd verliezen aan reizen, ze in principe minder pauze pakken dan normaal en geconcentreerder kunnen werken, is de thuiswerker ook nog eens een stuk productiever. Een grote win-winsituatie, waar u als werkgever niet op tegen kunt zijn.

5. Verlaging van het ziekteverzuim
Het is gebleken dat thuiswerkers minder vaak zien zijn. Of de reden is dat ze iets minder in contact komen met andere mensen, of dat ze na een thuiswerkdag met meer energie en drive de volgende werkdag op kantoor verschijnen, is niet zo belangrijk. Medewerkers die één dag thuiswerken zijn over het algemeen vaker tevredener en ervaren minder stress, dit zorgt er vervolgens weer voor dat ze minder vatbaar zijn voor ziektes.

6. Ontzien van het milieu
Hecht u als werkgever tenslotte veel waarde aan het milieu, dan draagt u daar absoluut aan bij als u thuiswerken hoog in het vaandel heeft staan. Thuiswerken betekent automatisch dat minder werknemers gebruikmaken van het openbaar vervoer en minder collega’s onderweg zijn met de auto. Dit lijkt een kleine bijdrage, maar niet is minder waar.