7 tips om je loopbaan te ontwikkelen

7 tips om je loopbaan te ontwikkelen

Als het gaat om loopbaanontwikkeling, leiden meerdere wegen naar Rome. Wat voor de een werkt, hoeft voor iemand anders niet hetzelfde effect te hebben. Soms komt het zelfs voor dat een medewerker puur toeval of geluk heeft gehad. Toch zijn er een aantal zaken die je kunt ondernemen om je slaagkansen voor die ene promotie of interessante nieuwe functie te vergroten. We hebben in dit artikel zeven carrièretips op een rij gezet.

1. Sterk in het netwerk
Het is een ietwat afgezaagd, maar in het bedrijfsleven gaat het vaak niet om wat je weet, maar om wie je kent. Wil je jouw loopbaan ontwikkelen, moet je contacten leggen en relaties opbouwen. Niet alleen met mensen buiten het werk, maar ook juist met je collega’s. Stel je voor je bent op zoek naar aanbevelingen of nieuwe kansen: dan kunnen jouw opgedane contacten zeer goed van pas komen!

2. Ontplooi je skills
Het is ontiegelijk belangrijk als je er voor open staat om nieuwe skills (aan) te leren. Dat geeft aan dat het wel snor zit met je intrinsieke motivatie en je enorm toegewijd bent aan je functie of de branche in het algemeen. Daarnaast laat het zien dat je naar vooruitgang streeft en liefde voor het vak hebt.

3. Sta op en neem de verantwoordelijkheid
Goede manager zoeken constant naar medewerkers die bereid zijn om net dat ene stapje extra te zetten dan hetgeen verwacht wordt. Wees daarom ook niet nerveus van het aannemen van nieuwe taken en projecten. Het kan er juist voor zorgen dat je opvalt.

4. Maak een overzicht van je prestaties
Houd bij welke prestaties je hebt geleverd, en update dat overzicht regelmatig. Als er een functioneringsgesprek of (interne) sollicitatie op het programma staat, kun jij met gegronde redenen direct aantoonbaar maken waarom jij geschikt bent.

5. Verorber vakliteratuur
Het loont zich absoluut om zich ergens in te investeren, wil je de top bereiken in een specifieke bedrijfstak. Belangrijk leesvoer zijn publicaties uit de branche en nieuwsfeeds. Of abonneer je op relevante e-mailnieuwsbrieven, lees vakliteratuur of beluister een podcast.

6. Strooi met complimenten
Strooi zo nu en dan eens met complimenten. Zeker als een collega of team hard heeft gewerkt aan een bepaalde opdracht. Het geeft extra gewicht mee aan je persoonlijkheid en versterkt je positie op het werk.

7. Zoek een buddy
Weet je niet zo goed welke stappen je moet zetten om progressie te boeken? Stel dan aan de werkgever voor of iemand niet jouw buddy kan worden. Het advies en de coaching zijn niet alleen nuttig, maar je laat aan je werkgever ook zien wat je plannen zijn voor op de lange termijn.