7 tips om netwerken tot een succes te maken

7 tips om netwerken tot een succes te maken

Het is altijd belangrijk om te netwerken voor het werk: u komt in contact met mensen die u anders misschien niet zo snel zou ontmoeten. Maar hoe doet u dit nu op een succesvolle manier? We geven u zeven tips.

Wees uzelf
Het gaat er niet alleen om dat u laat zien wat u doet, maar laat ook vooral zien wie u bent. U bent meer dan alleen werk. Relax, wees uzelf en geloof in uw eigen kunnen.

Laat zien dat u oprechte interesse hebt
Focus u tijdens het netwerken niet alleen op het uiteindelijke resultaat dat u wilt bereiken. De contacten die u wilt leggen, moeten wel oprecht zijn. Laat zien dat u écht interesse in iemand hebt. Wissel professionele vragen af met persoonlijke vragen. Luister vooral heel goed en zoek gezamenlijke aanknopingspunten. Hier kunt u op een later moment altijd nog op inhaken.

Vertel nuttige informatie
Houd een mini-elevator pitch en presenteer uzelf in 30 secondes. Hiermee maakt u uw gesprekspartner nieuwsgierig. Houd het niet alleen bij uw functie als mensen vragen wat u nu precies doet. Trigger ze met uw verhaal.

U krijgt wat u verdient
Bij netwerken draait het er niet alleen om wat de ander voor u kan doen, maar ook wat u voor een ander kunt betekenen. Wederkerigheid en een beroep doen op elkaar wanneer nodig is key. Wat ook altijd goed werkt, is om anderen aan elkaar voor te stellen. Hiermee laat u zien dat u er niet alleen maar bent om informatie op te halen, maar dat u juist ook anderen iets gunt.

Onderhoud uw contacten
Concentreer u tijdens het netwerken niet alleen op het aangaan van nieuwe contacten, maar steek minstens net zoveel energie in het onderhouden van uw netwerk. Het gelegde contact hoeft u niet per se op de korte termijn iets concreets op te leveren, maar kan op de lange termijn zeer nuttig zijn. Oftewel: onderhoud en investeer in uw huidige contacten en wees hierin proactief.

Let op uw non-verbale communicatie
U kunt maar één keer een eerste indruk achterlaten. Zorg ervoor dat u representatief bent. Let daarnaast op uw non-verbale communicatie: een rechte rug en minimaal één hand vrij om handen te schudden.

Laat uw glimlach zien!
Lachen heeft een positief effect in onze communicatie. Mensen die vaak en makkelijk lachen, hebben een aanstekelijke werking op anderen. Daarnaast zorgt lachen ervoor dat u ontspant en relativeert, waardoor het weer een stuk makkelijker is om contact te maken met andere mensen.