Wat is de juiste dresscode?

Wat is de juiste dresscode?

Nederlandse werknemers verschijnen steeds minder vaak in pak op kantoor, om over het dragen van een stropdas nog maar te zwijgen. De kledingstijl wordt bij veel bedrijven steeds informeler en velen zijn er maar wat blij mee. Welke kledingstijlen zijn er eigenlijk en wat past bij jouw (toekomstige) werkgever?

Informele kleding wint al jaren aan terrein. Zelfs in de Tweede Kamer verschijnen steeds meer politici zonder stropdas aan het begin van een debat. We zien tegenwoordig steeds meer spijkerbroeken, sneakers en t-shirts. De kans bestaat dat ook jij zo richting kantoor gaat. En dan kan het op ‘Casual Friday’ vaak nog informeler.

Uitgangspunt: je kunt je beter te net kleden dan te casual.
Als je twijfelt over welke kleding past bij een sollicitatiegesprek of je nieuwe werkgever, is er een gouden regel: je kunt je beter te net kleden dan te casual. In een verkoopgesprek (en dat is een sollicitatiegesprek eigenlijk ook natuurlijk) is het verstandig altijd net iets netter of formeler gekleed te gaan dan je gesprekspartner.

Bij het bepalen van je outfit, let je natuurlijk goed op het imago van het bedrijf waar je voor werkt of wil werken. Grote bedrijven hebben vaak richtlijnen over de voorgeschreven kledingstijl, maar het kan natuurlijk geen kwaad je eigen stijl aan te houden. Pas die vervolgens aan de gangbare dresscode. Maar wat zijn de meest gangbare dresscodes? Tijd voor een overzicht!

Casual 
Casual kleding heeft de laatste jaren dus stevig aan populariteit gewonnen. Het past blijkbaar goed bij de Nederlandse mentaliteit. Kleed je je casual op je werk, dan spreek je weinig tot geen klanten of opdrachtgevers. Je hoeft dus niet  per se representatief gekleed te gaan. Bij veel jonge bedrijven heerst een casual dresscode. Formele kleding wordt als oubollig gezien. Denk bij casual kleding aan spijkerbroeken, t-shirts en sneakers. Als manager wil je bij deze dresscode nét iets netter gekleed gaan dan je werknemers, maar daar is vaak weinig voor nodig. Een colbertje volstaat vaak al.

Sectoren met een casual dresscode zijn bijvoorbeeld het onderwijs, marketing en klantenservice. Je ziet vrijwel nooit iemand in pak in een callcenter zitten, toch?

Business of Smart Casual
Voor werknemers met een meer representatieve functie is de business casual kledingstijl de oplossing. Business Casual is qua stijl al een stuk gekleder dan casual kleding. Het is een populaire mix van formeel en modern en valt bij jonge medewerkers altijd prima in de smaak. Medewerkers zien er netjes en toch casual uit. Nette sneakers onder een chino bijvoorbeeld.

Voeg je een colbert toe aan je outfit? Dan spreken mode-experts over smart casual. De stropdas is hierbij nog geen vereiste. Over het algemeen een hele veilige en stijlvolle keuze voor de meeste werkgevers. Deze dresscode past goed bij kantoorfuncties waarbij de bedrijfscultuur een informeel, maar toch klassiek karakter heeft. Het is de meest gangbare kledingstijl in het bedrijfsleven.

Formele dresscodes
Voor professionals die werkzaam zijn in de financiële of juridische sector is deze dresscode een must. Je draagt een pak, meestal met stropdas. Dames dragen een mantelpak of broekpak. Deze kledingstijl wordt voorgeschreven bij bedrijven met een formele bedrijfscultuur en vaak ook bij (formele) representatieve functies, zoals bij de overheid. Voor bestuurlijke functies en algemeen management is in de meeste gevallen een formele dresscode van toepassing.

Wat nooit kan: vrijetijdskleding
De naam vrijetijdskleding zegt eigenlijk al genoeg, deze kleding draag je thuis, niet op kantoor. Denk aan t-shirts, versleten spijkerbroeken, korte broeken, slippers etc. Verwar dus nooit een weekendoutfit met wat geschikt is tijdens kantooruren.

Casual Friday: de trend is voorbij
Een jaar of 20 geleden deed het begrip ‘casual friday’ zijn intrede in Nederland. Prompt kwamen medewerkers in minder formele kleding op kantoor op vrijdag. De casual friday is inmiddels stevig op zijn retour en dat is ook niet erg: maar al te vaak leverde het merkwaardige taferelen op die sterk afweken van de gangbare dresscode bij bedrijven. Medewerkers gebruikten het ook vaak om alsnog in vrijetijdskleding op hun werk te verschijnen. En daar hebben we het al over gehad: dat kan nooit.


Wie zijn wij?
Wiertz Company is een familiebedrijf dat zich sinds de oprichting in 1997 tot een vooraanstaande speler op de Zuid-Nederlandse flexmarkt heeft ontwikkeld. Met bijna 100 collega’s en labels die voorzien in alle mogelijke personeelsbehoeftes werken we dagelijks aan het gelukkig maken van werkgevers en werknemers, waarbij oprechte persoonlijke aandacht altijd het uitgangspunt is. Wij geloven dat iedereen meer kan dan hij of zij zelf denkt!

Interesse?
Neem voor een vrijblijvende afspraak gerust contact op met Nadine Drescher of Fabienne Sterk: 045-5639248/ 06-33330836.

Wij zijn ook via WhatsApp bereikbaar: 06 105 468 29