‘Liever geen oudere kandidaten, want die zijn sneller ziek’

‘Liever geen oudere kandidaten, want die zijn sneller ziek’

De ABU neemt forse maatregelen om discriminatie te lijf te gaan. Nadat er in mei al een uitgebreid actieplan werd gepubliceerd, is de nieuwe website Werk jij mee? Zeg Nee! gelanceerd. Op deze website ondersteunt de ABU medewerkers van uitzendorganisaties bij het herkennen en melden van discriminerende verzoeken.

‘Liever geen oudere kandidaten, want die zijn sneller ziek’
Soms is discriminatie heel duidelijk, maar soms ook best ingewikkeld om te weten of een intercedent te maken heeft met een discriminerend verzoek of niet, en wat er vervolgens gedaan moet worden. Welke functie-eisen mag een opdrachtgever stellen, en welke niet? Op de nieuwe website, die speciaal voor intercedenten en medewerkers in de flexbranche is ontworpen staan duidelijke richtlijnen, voorbeelden en zelfs een speaksheet.

Meldpunt discriminatie, mystery guests en extra lidmaatschapseis
Afgelopen zomer werd er al een onafhankelijk meldpunt in de branche geopend dat inzicht gaat geven in de aard en omvang van discriminerende verzoeken van opdrachtgevers. Ook laat de ABU zelf op periodieke basis mystery call-onderzoeken laten uitvoeren. ABU-leden moeten verder  zorgen voor een actief en aantoonbaar antidiscriminatiebeleid. Dit wordt een extra lidmaatschapseis die afgelopen zomer inging. Het niet voldoen aan deze eis kan leiden tot royering.

Preventie en voorlichting
De ABU zet stevig in op informeren en trainen. Er is inmiddels een training beschikbaar voor intercedenten waarin zij gesprekstechnieken kunnen oefenen om zo hun weerbaarheid bij discriminerende verzoeken te vergroten. Ook zijn een spieksheet en app beschikbaar en wordt gewerkt aan een belscript dat houvast geeft bij lastige gesprekken. Lees hier meer over de ABU en diversiteit en discriminatie op de Nederlandse flexmarkt.


Lees verder:
De Nederlandse economie floreert en de werkloosheid blijft verder dalen. Het kabinet was positief gestemd op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag. We hebben de tien belangrijkste onderwerpen uit de begroting uitgelicht.

Wiertz Company heeft een raamovereenkomst voor drie jaar gesloten met internetapotheek DocMorris. Beide partijen bekrachtigen hiermee hun huidige samenwerking tot en met 2021.