Arbeidskrachten uit Polen van groot belang voor de bedrijvigheid in onze regio

Arbeidskrachten uit Polen van groot belang voor de bedrijvigheid in onze regio

Arbeidskrachten uit Polen en andere Oost-Europese landen zijn van groot belang voor de bedrijvigheid in onze regio.

Onmisbaar
Er werken jaarlijks meer dan 200.000 werknemers afkomstig uit Polen in ons land. Dat lijkt vreemd nu we in Nederland kampen met een hogere werkeloosheid als gevolg van economische tegenslag. Toch zijn Poolse werknemers onmisbaar. Ze vullen vacatures in welke met Nederlandse werkzoekenden vrijwel niet invulbaar zijn. Denk dan aan eenvoudige productiewerkzaamheden zoals inpakken van fruit of plukken van tomaten. Maar ook op het gebied van technisch vakwerk zoals bijvoorbeeld schilderwerk of metaalwerk beschikken Poolse krachten vaak over de juiste technische achtergrond en ervaring.

Mentaliteit
Roger Mannheims, commercieel directeur Wiertz Personeelsdiensten: “Polen zijn niet goedkoper dan Nederlandse arbeidskrachten, want ze dienen conform de Nederlandse CAO’s betaald te worden. Maar wij kennen allemaal het goede arbeidsethos van deze Oost-Europeanen. Ze werken eenvoudig keihard en zijn niet te beroerd om een keertje langer te blijven. Ik ben zelf in het voorjaar in Krakau geweest omdat we daar werken met goede contactbureaus. Ik stond versteld van de bereidwilligheid van Poolse krachten om naar Nederland te komen. We hebben al jaren uitstekende ervaringen met deze krachten bij tal van onze opdrachtgevers”.

Een aandachtspunt is dat 33% van de Poolse medewerkers vindt dat hij of zij zelf te weinig kennis heeft over werk en regelgeving in Nederland. Hierdoor kunnen zij ongewild slachtoffer worden van malafide uitzendbureaus. Wiertz Personeelsdiensten is absoluut een betrouwbare partner voor deze krachten.