BLOG: Beeldhouwen

BLOG: Beeldhouwen

Roger vierde zijn verjaardag met een beitel in zijn hand, werkend aan zijn eerste beeldhouwwerk. Hij kan niet anders dan er een metafoor inzien voor het leiden van een bedrijf. Overigens laat hij zich niet uit over het eindresultaat. Zou het dan toch een asbak geworden zijn?

Wie mijn columns vaker leest, weet dat ik graag in metaforen denk. Voor mij maakt dat zaken helder en het brengt me bij de essentie. Afgelopen week heb ik een nieuwe metafoor in de praktijk ervaren.

 

Ik was jarig op dinsdag, een gewone werkdag uiteraard. Toen ik beneden kwam voor het ontbijt, netjes in kostuum, zaten mijn zoon en mijn verloofde al te wachten. Ik las de klaarliggende kaart en daarop stond dat ik die dag ging beeldhouwen. ‘Dus kleed je maar weer om’, was het advies.

 

Verlof was voor me geregeld en alle afspraken in mijn agenda bleken fake. Er zaten heel wat mensen in het complot, zo bleek. Even voor tienen belde ik aan bij Jo en niet veel later stond ik voor een brok hardsteen. Na de nodige technische tips ging ik aan de slag. Omringd door de prachtige werken van Jo, hij is in staat om steen tot knuffels om te toveren.

 

Voor mij een aantal bruggen te ver natuurlijk, maar wat was het een geweldige ervaring en wat vloog de dag voorbij. Ik heb geleerd dat je een brok hardsteen kunt vormen tot wat je maar wilt. Althans, dat Jo dat kan. 

 

De metafoor lag voor het oprapen. Je vertrekpunt is dat wat je aangereikt krijgt. Vervolgens is het zaak dat je weet wat je daarvan wil maken, wat het doel is. 

 

Wat je dan nodig hebt, is het juiste materiaal, van hamer en beitel tot het fijnste schuurpapier. De goeie technieken zijn belangrijk, want echt meewerken doet zo’n steen niet. Die wil niet per se veranderen, dus je pols doet al snel pijn als je niet de juiste handelingen verricht. Regelmatig kijken naar waar je bent en aan welk deel je vervolgens gaat werken. Veel oefenen. Niet te hard slaan om te voorkomen dat de steen breekt, maar ook niet te zachtjes, want dan gebeurt er niks. Een leermeester hebben en toch je eigen keuzes maken. 

 

Zo kan ik nog wel even doorgaan en u kunt het zelf wellicht invullen. Beeldhouwen lijkt erg op het leiden van een bedrijf, of misschien zelfs op het leven zelf.

 

Zo werd het een memorabele verjaardag in een memorabel jaar met weer het besef dat het leven je continu lessen aanreikt. Straks, onder de kerstboom, blijkt het weer een leerzaam jaar te zijn geweest. Met bovendien een nieuwe hobby. Oh ja, ook van Jo geleerd, je moet wel weten wanneer het af is en waar je moet stoppen, anders hou je alleen een asbak over. Jo, bedankt!

Roger Holtus
CEO Wiertz Company


 

Lees verder:
Roger Holtus draait regelmatig een lp in zijn kantoor. Maar naast het luisteren naar muziek, leest hij er ook graag over. In deze blogpost vertelt hij over zijn gedachten bij Mick Jagger, frontman en manager van de Rolling Stones. Lees hier zijn column Jazz is Life over wat je kunt leren van Miles Davis.