BLOG: Bowie

BLOG: Bowie

Al vaker schreef ik over hoe de muziek me kan leiden in mijn werk. Van de managementlessen van The Rolling Stones tot aan het allescompenserend improvisatietalent van Miles Davis.

Dit keer wil ik het over David Bowie hebben. Bowie’s leven en carrière herbergen veel lessen die toe te passen zijn bij het duurzaam succesvol laten zijn van je bedrijf. Ik probeer ze zo veel als mogelijk in praktijk te brengen.

Geloof in eigen kunnen
Ten eerste. Alles begint met geloof in eigen kunnen. Zelfvertrouwen. David Bowie’s charisma was ongekend. Hij erkende het verleden en zocht tegelijkertijd continu naar vernieuwing, niet gehinderd door enige twijfel.

Dat laatste is meteen mijn moeilijkste les en mijn grootste voorbeeld. Hoe Bowie dat deed vind ik ongekend knap. Of het nu de singer-songwriter was in het begin van zijn carrière of later de avontuurlijke Ziggy Stardust, de Thin White Duke of Aladdin Sane, het was altijd onmiskenbaar David Bowie. In de geest van de tijd en zonder twijfel.

Bij Wiertz Company streven we naar dezelfde kwaliteiten en voegen we steeds vernieuwende diensten toe. Innovatief, maar altijd met het DNA van Wiertz. In het najaar hebben we wat dat betreft groot nieuws.

Partnerships aangaan
Ten tweede. Partnerships aangaan. En anderen wat gunnen. Ook dat is wat Bowie deed. En bovendien een parallel die ik voel vanuit Wiertz Company. Bowie werkte bijvoorbeeld in Berlijn zeer succesvol samen met Brian Eno (Roxy Music!). En met Iggy Pop, voor wiens album ‘The Idiot’ hij alle instrumenten inspeelde zonder de credits te willen. Hij lanceerde daarnaast de carrière van de onnavolgbare Stevie Ray Vaughan, die hij vroeg om een gitaarsolo in te spelen voor zijn hitsingle Let’s Dance. Ook SRV is inmiddels legendarisch. Ondernemen is delen en geven. Niet toevallig het motto van Wiertz Family.

Wees stijlvol
Ten derde. Wees stijlvol. Alles wat Bowie deed, deed hij in stijl. Misschien was het niet je smaak, doordacht was het altijd. En vaak trendsettend. Bowie voelde als geen ander de tijdgeest en de toekomst aan, omdat hij oog had voor wat er om hem heen gebeurde. Hij had inhoud, maar ook veel oog voor de verpakking, een belangrijk onderdeel van zijn succes. Wiertz Company hecht eveneens veel waarde en besteedt veel aandacht aan die dankbare combinatie van inhoud en verpakking.

Drie belangrijke lessen dus van David Bowie: Geloof in jezelf, zoek de samenwerking en blijf te allen tijde stijlvol. Lessen, niet alleen voor mijn zakelijk leven. Ik probeer ze ook persoonlijk toe te passen en mee te geven aan mijn kinderen.

Deze zomer werd mijn al mooie gezin uitgebreid met een dochter.

Zelfvertrouwen, charisma, generositeit, empathie en een eigen stijl, dat is wat ik haar toewens. Haar naam? We noemen haar Bowie.

Dit artikel verscheen eerder in Chapeau Magazine, editie augustus-september 2020.