Geplaatst op 7 september 2021
Het zijn vreemde tijden. We verwachtten een mooie zomer met volle terrassen en eindelijk weer festivals. Zowel door de opleving van COVID als door de vele regen viel dat letterlijk in het water. En als de verwachtingen hoog zijn is de teleurstelling des te groter. Maar de teleurstelling van gemiste feesten en partijen valt in het niet bij wat burgers en ondernemers moeten meemaken na de recente overstromingen. Ik ben blij dat we als Wiertz Company in samenwerking met onze Foundation snel hulp konden bieden, door honderd mensen gedurende een week beschikbaar te stellen om te helpen waar het nodig was. Nu hopen op een snel herstel voor de getroffenen en de mogelijkheid om weer te kunnen ondernemen in een open maatschappij.
De economie draait macro gezien al op volle toeren. Bedrijven als de onze merken dat als eerste. We hebben meer en meer vacatures beschikbaar en het eind van de groei is nog niet in zicht. Wederom een bewijs van de veerkracht van onze maatschappij. Die veerkracht en saamhorigheid waren ook zichtbaar in de nasleep van de wateroverlast en dat geeft veel vertrouwen. Daarom is het juist in tijden als deze belangrijk om oog te hebben voor wat goed gaat. Want wat je aandacht geeft groeit, dus laten we, overigens zonder persoonlijk leed uit het oog te verliezen, vooral aandacht hebben voor de mooie en bijzondere dingen. Daarom deel ik graag een gesprekje waar ik laatst getuige van was in de supermarkt.
Ik moest nog wennen aan de terugkeer van het muntje in de winkelwagen dus ik sloot aan bij de klantenservice voor een plastic muntje. Er was een mijnheer voor me. Hij legde aan de medewerker klantenservice uit dat hij bij het afrekenen van de zelf gescande boodschappen al gezocht had naar een collega, maar onvoldoende tijd had door de diepvriesproducten die hij had gekocht. Hij was daarom naar huis gegaan om de gekochte waar in te ruimen en nu teruggekomen om zoals hij het noemde zijn geweten te sussen. ‘Ik ben geen dief.’ Hij had een biologische komkommer gekocht en per abuis een normale komkommer gescand. De 35 cent verschil kwam hij nu betalen.
Mijn in eerste instantie gevoelde ergernis over een breedsprakige man – “ik wil gewoon even een muntje!” – veranderde in een blij gevoel. Geluk zit in kleine dingen en, zoals Rutger Bregman betoogt, de meeste mensen deugen.
Alles komt goed.