Geplaatst op 2 april 2021
Ik las een interessant en hoopgevend verslag van het ‘CEO-survey’ dat PwC jaarlijks houdt. Daarbij ondervragen ze wereldwijd CEO’s, van familiebedrijven tot corporates, naar hun mening over de economische stand van zaken. En die mening is in overgrote meerderheid positief. Een mening overigens die ik deel.
Samenvattend staan veel signalen op groen, zo wordt gesteld. De Brexit is meegevallen, er is rust en sociale verantwoordelijkheid in de Verenigde Staten, het vaccineren is gestart en corona heeft, ondanks alle ellende, ook een aantal veranderingsprocessen versneld. Groei ligt in het verschiet en de zwaar getroffen horeca- en reisbranche zullen naar verwachting zelfs de hardste groeiers zijn. Voorspellingen die gestaafd worden door onderzoeken van bijvoorbeeld ABN AMRO en Rabobank. Aan het eind van dit jaar staan we weer op het niveau van pre-corona, voorspelt de Rabobank. En die herstart en inhaalslag maken we bovendien op een groene en mensgerichte manier. Met name dat zijn die versnelde veranderingen waar PWC op doelt.
Mensgericht. Aandacht voor personeelswelzijn. Voor creativiteit en verbondenheid. Dat zijn mooie vooruitzichten. Noodzakelijk ook. Want los van het feit dat het welzijn van mens en natuur altijd hoog op de agenda moet staan, staan we ook voor een tijd van grote schaarste. En die schaarste kent meerdere facetten.
Uiteraard de vergrijzing. Er gaan nu eenmaal meer mensen met pensioen dan dat er beginnen met werken. We moeten dus zowel efficiënter worden als onze arbeidsmigranten koesteren. Een ander deel van schaarste ontstaat door de mismatch tussen nu en straks. Het tempo van ontwikkeling en innovatie eist een hoge mate van flexibiliteit van ons allemaal, want de banen van nu zijn niet de banen van de toekomst.
Wie had tien jaar geleden gedacht dat app-bouwer, influencer of drone-piloot een beroep zou zijn. En welke nu nog niet bestaande functies kennen we over vijf of tien jaar? De enige manier om ons daarop voor te bereiden is door het ontwikkelen van competenties en het bouwen aan ervaring in een groot scala aan skills. En vooral door te werken aan flexibiliteit van geest.
Daar ligt een belangrijke rol voor bedrijven als Wiertz Company. Flexmedewerkers kunnen via onze Wiertz Talent Tool middels assessments werken aan een onderbouwd competentiepaspoort en tegelijkertijd via Wiertz Academy werken aan de ontwikkeling daarvan. Door op verschillende plekken ervaring op te doen verbreden zij bovendien hun skills en zijn ze gewend om wendbaar te zijn in hun carrière.
Met andere woorden: de flexmedewerker is de medewerker van de toekomst. Diens flexibiliteit waarborgt duurzame inzetbaarheid en daarmee baan- en inkomenszekerheid. Flexibiliteit en zekerheid gaan hand in hand, het een maakt het ander mogelijk. Gefaciliteerd door bedrijven zoals wij.
Flexibel personeel, in welke vorm dan ook, vormt nu al de longen van de economie en dat wordt nog nadrukkelijker het geval in de toekomst. Laten we dus samen werken aan een flexibele mindset, waarmee we voorbereid zijn op wat er dan ook komen gaat. Wij zijn er klaar voor en denken graag met je mee!
Dit artikel verscheen eerder in Chapeau Magazine.