BLOG: Pleidooi voor de werkelijkheid

BLOG: Pleidooi voor de werkelijkheid

Moord en brand verkoopt de krant. En wat je aandacht geeft groeit. De combinatie van die twee clichés is naar mijn overtuiging een belangrijke basis voor de onrust in de wereld.

Onze aandachtsspanne verkort zich tot oneliners, bij voorkeur met een extreme boodschap. Feiten worden bestempeld als nepnieuws en nepnieuws promoveert tot ‘alternatieve feiten’. Dat alles wordt nog versterkt doordat de algoritmes die ons online volgen, telkens berichten van dezelfde strekking tonen. Zo zijn er steeds groepen die een eenzijdig beeld van de werkelijkheid hebben en elkaar van hun gelijk proberen te overtuigen. Bijgevolg lijkt heel Amerika te plunderen, lijkt elk plein in Nederland vol met demonstranten te staan en zou de economie op de rand van totale ineenstorting staan.

Of zijn we in de war als buiten de zon schijnt terwijl de weer-app toch echt zegt dat het regent. Naar mijn overtuiging zit in zo’n beeld niet de energie die we nodig hebben om de problemen die er wel degelijk zijn, op te lossen. Die energie moeten we halen uit de vele dingen die wel goed gaan en uit het complete beeld van de werkelijkheid, namelijk de extremen aangevuld met het hele brede middengebied. Want ik zie toch ook dat in deze prachtige nazomer de terrassen gevuld zijn met vrolijke mensen die zich voor de overgrote meerderheid verstandig gedragen. Het CPB voorspelt voor volgend jaar een economische groei van 3%. De vele ondernemers die ik de afgelopen maanden gesproken heb zijn creatief en positief aan de slag om het beste uit hun bedrijf te halen. De branche voor flexwerk laat een V-vormig herstel zien. We lijken patiënten met corona steeds beter te kunnen behandelen. Er zijn nog vele vacatures beschikbaar om in te vullen, en als ik naar buiten loop schijnt toch echt de zon, ondanks dat mijn weer-app daar anders over denkt.

Samen bouwen aan een succesvolle toekomst vol groei en plezier
Als je 80% van je tijd besteedt aan de 20% van de dingen die niet goed gaan lijkt 80% niet goed te gaan. Je ziet de wereld namelijk niet zoals hij is, maar zoals jij bent. Misschien moeten we ons daar eens wat bewuster van worden en de dingen in perspectief zien. Onze meningen aanvullen met die van de ander in plaats van daartegen afzetten. Samen bouwen aan een succesvolle toekomst vol groei en plezier. Dat is de rol die mijn collega’s en ik bij Wiertz Company dagelijks oppakken. Samen kijken hoe we partnerships kunnen aangaan en uitbouwen, van elkaar leren en met elkaar groeien. Dat alles als bijdrage aan de echte werkelijkheid. Die waarin veel goed gaat. Laten we de zwijgende meerderheid niet uit het oog verliezen. We horen ze misschien niet, maar in dit geval is zwijgen misschien wel onuitgesproken goud.

Dit artikel verscheen eerder in Chapeau Magazine, editie oktober-november 2020.