Blog Roger: De werknemer als kunstenaar

Blog Roger: De werknemer als kunstenaar

Nu het zomerreces zo goed als voorbij is, gaat het nieuwe kunst- en cultuurseizoen weer van start. Het moment waarop kunstenaars de wereld tegemoet treden en tentoonspreiden wat ze gecreëerd hebben. Het moment voor ons om door catalogi te bladeren of scrollen en te zien wat theaters, poppodia en musea hebben weten vast te leggen.
Cultuur is dat wat door de mens gemaakt is, als aanvulling op natuur, dat wat spontaan ontstaat. Zo beschouwd overstijgt cultuur natuurlijk de musea en theaters. We leveren allemaal een culturele bijdrage. Of dat nu in de bouw, aan een bureau, in de fabriek of achter het stuur is.
Ik denk dat als we ons beroep en ons dagelijkse werk gaan zien als de culturele bijdrage die het is, met bijbehorend belang voor de maatschappij, dat sleur en routine op afstand blijven en ontwikkeling een vanzelfsprekendheid wordt. Hoe zou de kwaliteit van een vergadering toenemen als die met dezelfde focus wordt voorbereid en uitgevoerd als elk gerecht in een sterrenrestaurant? Of hoe trots zal de planner zijn als een project net zo perfect getimed wordt als de punchline van een cabaretier?
Als elke werknemer, ondernemer of werkgever zich als kunstenaar durft te beschouwen, is het mijn overtuiging dat dat zowel kwaliteit als harmonie ten goede komt. En omgedraaid, hoe zou het zijn als we ons als consumenten realiseren dat we in feite het publiek zijn van een ambacht en daar wat vaker voor applaudisseren zoals we ook naar een podium doen?
Ik denk dat we dan een stuk leukere wereld zouden hebben. De kwaliteit wordt beter, de waardering neemt toe, motivatie groeit en ieders talent wordt erkend. Wie weet is het ook een oplossing voor het huidige probleem van polarisatie waarin we niet meer naar elkaar kijken of luisteren en vaak met ongefundeerde meningen smijten, niet zelden vergezeld van een vloek of een bedreiging.
Anoniem uiteraard. Laten we op zoek gaan naar elkaars talenten en die stimuleren. Dat maakt het voor iedereen leuker. Bij Wiertz Company stellen we dat iedereen talentvol is. Met oprechte aandacht achterhalen we dat talent en met ons breed pallet aan gespecialiseerde oplossingen zorgen we vervolgens voor de juiste match tussen kandidaat en vacature. Mijn collega’s verstaan die kunst en dat maakt me trots.
Ik ben dus blij dat het culturele seizoen weer van start gaat. Uiteraard vanwege het vele moois dat er te beleven valt. Maar ook als reminder dat we allemaal zowel kunstenaar als publiek zijn en we ons dat wat meer mogen realiseren. Shakespeare zei het al: All the world’s a stage.

Een fijn cultuurseizoen gewenst!