Blog Roger: Licht wint altijd van donker

Blog Roger: Licht wint altijd van donker

Een column schrijven tijdens omstandigheden als die waarin de wereld nu verkeert, is niet eenvoudig. Enerzijds kun je de afschuwelijke oorlog in Oekraïne niet negeren. Anderzijds, wie ben ik om daarover iets zinnigs te melden. Net als ieder weldenkend mens hoop ik dat er snel een einde komt aan de waanzin. En daarnaast helpen mijn collega’s en ik waar we kunnen.

Middels Wiertz Foundation hebben we giften van collega’s verdubbeld en zo een kleine bijdrage kunnen leveren aan het omgaan met groot leed. Zo is de echtgenoot van een van mijn collega’s in een busje gestapt en naar de grens van Oekraïne gereden om daar een tweetal gezinnen op te pikken. Twee moeders met ieder twee kindjes, die hun echtgenoten moesten achterlaten en hun veiligheid in Nederland vonden. Met een bijdrage aan hun levensonderhoud voor de eerste maanden konden we een deel van de zorgen in ieder geval wegnemen. Een andere collega, wiens roots aan de Pools-Oekraïense grens liggen, is met giften uit Nederland noodzakelijke spullen gaan kopen en heeft deze uitgereikt aan vluchtelingen die daar de grens overstaken.

De dochter van een derde collega heeft met haar klasgenootjes statiegeldflessen ingezameld en het opgehaalde bedrag konden we via Wiertz Foundation voor hen verdubbelen. We konden bijdragen aan de huur van een touringcar die naar de grens is gereden om mensen op te halen die een tijdelijk verblijf in het MECC vonden. Bij Wiertz Company richtten we een loket in, waar vluchtelingen voor hulp en informatie terecht kunnen. Daarnaast gaan we snel voorzien in de vraag van vluchtelingen om te mogen werken en zo de regie over hun bestaan te kunnen nemen. Voorbeelden die me trots maken. Maar ook slechts de voorbeelden van Wiertz Company en Wiertz Foundation. Er zijn zo veel meer mooie initiatieven en hartverwarmende acties voorbijgekomen de afgelopen weken.

Uiteraard zou het allemaal niet nodig moeten zijn, maar het onderstreept naar mijn overtuiging wel het goede van de mens. Momenteel houdt een dwaas zijn eigen volk nog gevangen in een web van leugens en misbruikt dat web tegelijkertijd om onuitgelokt een buurland aan te vallen, met alle afschuwelijke gevolgen van dien. Maar uiteindelijk wint de waarheid het van de leugen en zal hij bijdraaien of plaatsmaken.

Momenteel houdt diezelfde dwaas de wereld nog in het donker, maar er zijn veel lichtpuntjes, verspreid over de wereld. Daarom komt het uiteindelijk goed. Want licht wint altijd van donker.