BLOG: Sympathy For The Manager

BLOG: Sympathy For The Manager

Roger Holtus draait regelmatig een lp in zijn kantoor. Maar naast het luisteren naar muziek, leest hij er ook graag over. In deze column vertelt hij over zijn gedachten bij Mick Jagger, frontman en manager van the Rolling Stones. 

Onlangs las ik een leuk artikel, gebaseerd op een boek van Flip Vuijsje. Mickonomics -zo heet ’t boek- verhaalt over de vijf decennia aan leiderschap van Mick Jagger, als CEO van The Rolling Stones. Een interessante gedachte, Mick Jagger als leidinggevende van een miljoenenbedrijf.

Toen ik er wat langer over nadacht bleek het helemaal niet zo vreemd. Er zijn heel wat parallellen te trekken met het gewone bedrijfsleven.

Blijf bij je leest
Om te beginnen zijn The Rolling Stones gewoon heel goed in wat ze doen en wijken ze nooit af van hun basis: rechttoe rechtaan rockmuziek maken en vertrouwen op hun kwaliteit. Ik geloof dat dat voor elk bedrijf van belang is: Weet waar je goed in bent en doe dat zo goed als je kunt, elke dag weer en elke dag een stukje beter.

Nu moet het gebeuren
Ook opvallend: met het oog op morgen doen wat vandaag moet gebeuren. Het is en-en. Jagger bewaakt de koers, verliest het doel (zoveel mogelijk mensen bereiken met hun muziek) niet uit het oog en kijkt vooruit, terwijl op de momenten dat het echt moet gebeuren, de hele band optimaal presteert op het podium. Ook wezenlijk vind ik. Nadenken over de toekomst, rekening houden met trends en ontwikkelingen, maar niet vergeten waar het om gaat, namelijk vandaag je product of dienst zo goed mogelijk leveren, passend bij de huidige trends.

Je kunt het niet alleen
Daaruit volgde een volgend inzicht. Mick Jagger is weliswaar de leider van het bedrijf, maar ook onmiskenbaar lid van het team dat The Rolling Stones vormen. Ze performen samen en hij schrijft altijd met Keith Richards. Iedereen doet waar hij goed in is en kent zijn bijdrage. Het geheel is heel duidelijk meer dan de delen. Jagger heeft meerdere soloalbums gemaakt, maar Wandering Spirit (wie kent ‘m niet?) legt het toch echt af tegen Sticky Fingers. Dankzij het team dat The Stones vormen.

Ook in een storm kun je koers houden
Juist in roerige tijden is koersvast zijn van belang. Mick Jagger loodste zijn band langs de nodige crises, van het instorten van de muziekmarkt tot het instorten van bandleden. Telkens weer herrijzen The Stones. Met hun blik op de toekomst en oog voor het nu.

Nuttige dagdroom
Zo werd het lezen van een artikel na het avondeten nog een nuttige dagdroom. Met lessen die ik steeds probeer toe te passen en waarbij ik me af en toe goed bij de les moet houden.

Al met al zijn we met Wiertz Company goed op weg. In de volle breedte van de markt van mens en werk doen waar we goed in zijn: Werkzoekenden en werkgevers bij elkaar brengen. In elke gewenste vorm. Met oprechte aandacht voor iedere gesprekspartner. Vanuit deskundigheid en inspelend op de omstandigheden. Maar vooral samen, als een krachtige familie.

Toch wel trots, dankzij de spiegel van Mick Jagger.

Roger Holtus
CEO Wiertz Company


Lees verder:
Roger draait ook graag jazz. En dan het liefst het Miles Davis, waarvan het nodige te leren valt. Lees hier zijn column Jazz is Life. 

Download hier de whitepaper met de hoofdpunten van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Daarnaast noemen we 11 concrete actiepunten die uw organisatie op weg helpen bij het voorbereiden en implementeren van de wijzigingen.