BLOG: Voor straf een dag vrij!

BLOG: Voor straf een dag vrij!

Afgelopen zondag begon de Goede Week, de week op weg naar het Paasfeest. In die periode moet ik altijd denken aan een verhaal dat ik ooit hoorde over het sluiten van de banken op Goede Vrijdag.

Goede Vrijdag is een zogenaamde bank holiday, waarop er geen betalingsverkeer of aandelenhandel plaatsvindt. Daar zijn er meer van (1 mei, 1 november of 25 december bijvoorbeeld) maar de reden die voornoemd verhaal gaf voor het feit dat Goede Vrijdag een bank holiday is vond ik bijzonder. Bloedgeld.

Op Witte Donderdag werd Jezus Christus door Judas Iskariot met een kus uitgeleverd aan diens vijanden. Voor dertig zilverlingen. Dat bloedgeld zorgde ervoor dat Christus in de ochtend van wat later Goede Vrijdag werd, werd gekruisigd.

Zilverlingen, geld dus, kostte Christus zijn leven. En banken, wiens bestaansrecht de handel in geld is, stoppen die handel derhalve op Goede Vrijdag. Uit boetedoening. Of het waar is weet ik niet, maar ik vond het een te mooi verhaal om niet te delen. En zeg nou zelf, uit boetedoening verlof nemen, dat is de ultieme win-win, nietwaar?

Overigens, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een behoorlijk aantal bankkantoren inmiddels op Goede Vrijdag gewoon opent en er ook betalingen gedaan kunnen worden, die dan een dag later worden verwerkt. Dus wie vooral vrij heeft is het computernetwerk van de banken. Een perfecte dag voor groot onderhoud natuurlijk. Ook een prima reden om een dag uit de lucht te gaan, maar een stuk minder romantisch dan schaamte om dertig zilverlingen.

Ik wens jullie Vrolijk Pasen!

Roger Holtus
Managing Director Wiertz Company


Lees verder: 
Managing Director Roger Holtus was afgelopen carnaval Stadsprins Roger II van Heerlen. Het heeft diepe indruk op hem gemaakt. Lees erover in zijn blog ‘Carnaval is zoveel meer dan feesten’. 

‘Men heeft het steeds over krapte, maar ik denk dat er iets boeienders speelt. Er is namelijk helemaal geen krapte.’ Roger Holtus legt in zijn blog uit februari uit wat hij bedoelt met ‘de kruislingse mismatch’.

Is het nog wel van deze tijd om over een tegenstelling tussen vast en flex te spreken? In de blog ‘De longen van de economie’ vraagt Roger Holtus zich af of het niet beter is te denken in termen van duurzame inzetbaarheid.