BLOG: Win Win

BLOG: Win Win

Ik schrijf deze column vlak voor mijn vakantie naar Italië. Ik weet niet hoe het bij u is, maar de laatste dagen voor een vakantie lijken altijd extra druk. Dat is natuurlijk prima, want des te ‘verdiender’ voelt de vakantie daarna. Een periode om weer even op te laden voor de tweede helft van het jaar en te reflecteren op de eerste helft.

Een periode ook waarin veel jongeren vakantiewerk verrichten. Een paar weken flink aanpoten, waarna de portemonnee weer wat is aangevuld voor die vakantie met vrienden aan de Costa Brava, of een paar mooie dagen op Lowlands.

Steeds vaker zien we dat vakantiewerkers niet alleen hun portemonnee willen aanvullen maar ook selectief zijn in het type werk dat ze kiezen. Om hun cv te verrijken bijvoorbeeld. Als er veel werk is om uit te kiezen, en dat is er, waarom dan niet gelijk een voorschot nemen op je toekomstige carrière, nietwaar?

Ik vind het mooi om te zien hoe op die manier een win-win ontstaat. Jongeren zoeken naar de ideale combinatie van salaris, uitstraling van het bedrijf, persoonlijke ontwikkeling en dagelijkse uitdaging. En bedrijven krijgen de kans om zichzelf te presenteren als potentiële werkgever voor de toekomst èn om kennis te maken met potentieel waardevolle toekomstige medewerkers.

Een win-win ook, die hard nodig is, met het oog op de toekomst. Onze samenleving vergrijst en ontgroent. Vergrijzing is een gegeven. Demografisch gezien gaan er nu eenmaal meer mensen met pensioen dan dat er beginnen met werken. Deels vangen we dat op met arbeidsmigranten, waarvan we gelukkig steeds meer het belang en het nut gaan inzien.

Ontgroening ontstaat doordat jongeren hun geboortestreek verlaten om te studeren en vervolgens niet meer terugkeren. Zij geven hun carrière elders vorm. Daar kunnen we op twee manieren iets aan doen.

Enerzijds door als bedrijven te laten zien hoeveel interessant en waardevol werk er hier voorhanden is en na te denken welke waarde we als onderneming toevoegen aan de maatschappij. Maatschappelijke betrokkenheid wordt door potentials steeds vaker meegewogen in hun bedrijfskeuze.

Dat is een goed teken, want het dwingt ons allemaal om daar nog meer over na te denken en bij gevolg meer toe te voegen. Een bedrijf kan namelijk alleen maar floreren als de omgeving waar zij onderdeel van uit maakt dat ook doet.

Anderzijds kunnen we denk ik nog meer belichten hoe fijn het dagelijkse leven hier in de mooiste provincie van Nederland is. In Limburg is de omgeving prachtig, is er op cultureel gebied voor ieder wat wils, is huisvesting betaalbaar, vrije tijdsbesteding op topniveau en het onderwijs hoogstaand. Om maar eens een paar dingen te noemen.

Het is mijn overtuiging dat als we samen wat bescheidenheid afwerpen, we wat meer trots durven zijn en af en toe eens nadenken over wat we nu echt toevoegen aan onze omgeving, dat we samen een bijzonder succesvolle toekomst kunnen bouwen.

Ik wens u een mooie zomer en een succesvolle tweede helft van het jaar toe!

Roger Holtus
Managing Director Wiertz Company


Lees verder:
Innovatie kun je zien als een mogelijkheid om kosten te besparen en zo rendement te vergroten. Anderzijds kun je het ook zien als een middel om tijd vrij te spelen die je kunt besteden aan zaken waar je goed in bent. Lees de blog ‘Echte innovatie leidt tot meer aandacht voor elkaar’. 

Wiertz Company lanceerde op 17 mei samen met Goal043 ‘All Aboard Now’. Deze onboarding game richt zich op het boeien, binden en informeren van (nieuwe) medewerkers in de periode vanaf kennismaking tot en met de eerste werkweek.