CBS: record aantal banen in 3e kwartaal

CBS: record aantal banen in 3e kwartaal

In het 3e kwartaal nam het aantal banen toe met maar liefst 51 duizend. Dat leverde opnieuw een record op wat betreft het totale aantal banen in Nederland, meldt het CBS in het kwartaalbericht arbeidsmarkt. Het aantal werklozen blijft dalen: tegenover elke vacature staan momenteel nog maar 2 werklozen.

Er waren gemiddeld 10,2 miljoen banen in het 3e kwartaal. De groei was vooral toe te schrijven aan een stijging van het aantal banen van werknemers (49 duizend), waarmee ook die de hoogste stand ooit bereikten (8 142 duizend). Het aantal vacatures nam ook toe in het derde kwartaal. Eind september waren er 213 duizend vacatures (dat waren er eind juni 2013 maar 91 duizend).

Meer mensen met een vaste baan
Het aantal werkende Nederlanders is sinds het 3e kwartaal van 2016 met 177 duizend toegenomen. Er waren vooral meer werknemers met uitzicht op een vaste baan (+77 duizend). Maar ook het aantal werknemers met een vast dienstverband nam toe, en wel met 57 duizend. Dat is de grootste stijging sinds begin 2009. Bij de toename van het aantal werknemers met (uitzicht op) een vast dienstverband ging het voor het grootste deel om voltijders.

Het aantal werknemers met een flexibele contract groeide in 2016 met 98 duizend. Het aantal zzp’ers nam toe met 27 duizend.

Minder werklozen
De werkloosheid daalde in het 3e kwartaal naar 428 duizend personen (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden). Dat zijn er 25 duizend minder dan in het 2e kwartaal. In totaal was 4,7% van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Tegenover elke vacature staan dus momenteel twee werklozen.

Bron: CBS

In oktober meldde het CBS al dat de bijdrage van de uitzendmarkt aan de Nederlandse onverminderd groot blijft. Lees HIER het volledige bericht.