De 4 vooroordelen van Payroll. Weet jij ze?

De 4 vooroordelen van Payroll. Weet jij ze?

De afgelopen jaren is het “payrollen” van medewerkers steeds vaker een manier hoe (flexibele) werknemers verloond worden. Het is structurele methode geworden in de flexibilisering van onze arbeid. Gelukkig weten veel werkgevers en ook medewerkers wat payrolling inhoudt, maar toch komen we elke dag nog bekende vooroordelen tegen. Wij hebben de 4 meest voorkomende vooroordelen voor je op een rijtje gezet.

1. – Payroll is altijd duurder dan mijn eigen loonadministratie –
Als je het naar een uurtarief zou terugrekenen dan klopt het dat het uurtarief iets hoger is bij payrollen. Echter is het ook wel erg kort door de bocht om zo te redeneren. Wat je namelijk niet meerekent is het verschil in risico. Bijvoorbeeld: Stel dat een medewerker langdurig ziek wordt of arbeidsongeschikt is dit de verantwoordelijkheid en dus het risico voor een payrollorganisatie. En dan moet je eigenlijk ook alle uren van begeleiding erbij optellen die een organisatie er zelf aan kwijt is.

2. – Een payrollorganisatie werkt hetzelfde als een gewoon uitzendbureau –
Nou dat klopt niet. Er zijn wel uitzendbureaus die payrollen, maar een payrollorganisatie doet zeker niet hetzelfde als een uitzendbureau. Een uitzendbureau werft medewerkers om deze tijdelijk bij een opdrachtgever te laten werken. Een payrollorganisatie werft niet, dat doet u tenslotte zelf.

3. – Een werknemer gaat er wel op achteruit bij een payrollconstructie –
Misschien wel het grootste misverstand! Payrollorganisaties zijn altijd verplicht om vergelijkbare arbeidsvoorwaarden aan de werknemer aan te bieden. Dus dezelfde voorwaarden als een bedrijf dit zelf zou doen als zij medewerkers direct in dienst nemen. Verder is ook onbekend dat het opgebouwde arbeidsverleden en rechten van werknemers (moeten) worden overgenomen door het payrollorganisatie. Vanaf dag één is een payrollorganisatie verplicht om hetzelfde salaris van de werknemer toe te passen. Er is dus geen verschil met collega’s die dezelfde taken uitvoeren. Kortom werknemers gaan er dus niet op achteruit. Het enige verschil is dat werkgevers voor en langere tijd flexibeler zijn en dit is vaak in het belang voor de activiteiten van een bedrijf.

4. – Mijn bedrijf is te klein voor payrolling –
Elke bedrijf met meer dan 1 medewerker kan payrollen! Het is zelfs interessant om als klein bedrijf van payrolling gebruik te maken. Je hoeft geen administratie zelf in te richten en je haalt alle kennis van verloning dus direct in huis. Kortom het is zelfs een voordeel om van payroll gebruik te maken.

Als je nu ook één of meerdere van deze vooroordelen herkent of misschien wel had, dan wordt het tijd om eens te kijken wat een payrollorganisatie voor je kan betekenen. Tijd voor koffie?