Geplaatst op 11 januari 2021
2020 was een jaar om nooit te vergeten. Het was voor recruitment een zeer uitdagend jaar, met vele beproevingen. Waar de arbeidsmarkt in het begin van de coronacrisis nagenoeg een halt toeriep aan werving en selectie, vonden organisaties het aan het einde van 2020 tóch weer een uitgelezen mogelijkheden om nieuwe medewerkers binnenboord te halen. Gezien de coronacrisis nog even blijft aanhouden, zijn organisaties genoodzaakt om in 2021 wederom in kansen en oplossingen te blijven denken. Daarom hierbij de drie belangrijkste recruitmenttrends voor 2021.
1. Specifieke skills zijn key
2020 was het jaar van de verandering. Als u dit als organisatie wilt omarmen, dient u te beschikken over werknemers die daarin meegaan of zelfs vooroplopen. Er zullen dan ook de komende tijd veel bedrijven op zoek gaan naar medewerkers die flexibel zijn en zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan diverse situaties. Skills als wendbaarheid, communiceren en creativiteit zijn onmisbaar. Ook zijn bepaalde technologische vaardigheden belangrijk voor werknemers die thuis werken. Organisaties zullen daarom veelal de voorkeur hebben voor kandidaten die goed zijn in digitale communicatie, die over specifieke skills en ervaring beschikken, en die door middel van een minimale training of cursus direct inzetbaar zijn. No time to waste.
2. Opmars flexmedewerkers
De coronacrisis blijft voortduren en niemand weet hoe de (nabije) toekomst eruit zal zien en is er volop onzekerheid voor wat betreft het economische klimaat. Logisch gevolg is dat er meer en meer vraag zal ontstaan naar flexmedewerkers in plaats van vaste medewerkers. De kans is dan ook groot dat er een opmars van flexibele personeelsmodellen zal ontstaan. Dat wil zeggen: een gezonde mix van vaste en tijdelijke werknemers op kantoor en op afstand, eenvoudig en snel aan te passen wanneer de situatie daarom vraagt. Zo kunnen leidinggevenden binnen uw organisatie de vaste medewerkers inzetten om de lopende projecten te blijven continueren, terwijl tijdelijke werknemers nieuwe skills met zich meenemen en later eventueel in vaste dienst aan de slag kunnen binnen uw bedrijf.
3. Thuiswerken vergroot de concurrentie
Doordat veel werknemers zijn genoodzaakt om thuis te werken, levert dit de nodige voordelen op voor zowel u als werkgever als de medewerker zelf. Denk hierbij aan lagere bedrijfskosten voor uw organisatie en een betere werk-/privébalans voor werknemers. Een ander bijkomend voordeel voor u als werkgever is dat thuiswerken de pool aan beschikbare kandidaten groter maakt: als thuiswerken de standaard is, kunt u ook overwegen om kandidaten in dienst te nemen die verder weg wonen. Voor functieprofielen met vaardigheden waar veel vraag naar is, betekent dit automatisch meer concurrentie. Waarom? U als werkgever moet het dan in dit geval steeds vaker opnemen tegen andere organisaties die op zoek zijn naar dezelfde topprofielen.