Deze vragen zijn not done tijdens een sollicitatiegesprek

Deze vragen zijn not done tijdens een sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek mag een werkgever alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie. Toch komt het voor dat er misplaatste vragen over privézaken de revue passeren. Hoe ga je daarmee om? In dit artikel hebben we vijf misplaatste vragen op een rij gezet en hoe je daar het beste op kunt antwoorden.

Op welke partij stem je tijdens de politieke verkiezingen?
Je moet je hierbij afvragen in hoeverre deze vraag relevant is voor de baan. Is dat totaal niet het geval en heb je ook geen zin om daar op te reageren, antwoord dan met dat je ‘op de beste kandidaat’ stemt.

Krijg je toch het idee dat er over wordt doorgevraagd, dan kun je nog altijd aangeven dat je hierover bijvoorbeeld niets in de vacature las en leg de bal direct terug door te vragen waarom dit zo belangrijk voor de werkgever is.

Wil je eens opstaan en een rondje door de kamer lopen?
Deze vraag valt onder de categorie ‘seksistische verzoeken’. Tenzij je solliciteert als catwalkmodel is er weinig reden waarom je dit voor je nieuwe baas zou moeten doen. Het beste kan hierop worden gereageerd door de vraag extra te benadrukken in combinatie met of dit een speciale vereiste is voor de baan. Wil je het echter direct afkappen, dan kan dat ook natuurlijk. Zeg dan gewoon dat je prima in staat bent om je professioneel te bewegen op de werkvloer. Maar bovenal: vraag jezelf heel goed af of dit wel de organisatie is waar jij wilt werken.

Is er sprake van een kinderwens?
Dit is waarschijnlijk de bekendste verboden vraag die bijna iedere vrouw wel eens is worden gesteld. Raak er niet over geïrriteerd, maar blijf je in je antwoord focussen op de functie in kwestie. Zeg bijvoorbeeld dat je wel ziet wat de toekomst in petto heeft en voornamelijk veel zin hebt en niet kunt wachten om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met deze baan.

Ga je naar het werk als je kind ziek is?
Hier komt het op neer dat werkgevers er achter proberen te komen of ze op je kunnen rekenen. Leg daarom in je antwoord de focus op betrouwbaarheid. Hoe? Reageer bijvoorbeeld met door te zeggen dat de werkgever altijd op je kan rekenen en jij je uiterste best doet om er altijd te zijn.

Wat zouden mensen over je zeggen bij jouw uitvaart?
Dit is een ongewone vraag om vaak te kunnen achterhalen hoe jij je werk verricht of wat je ambities zijn. Hierop kun je het beste reageren met: welk inzicht probeert u hiermee te verkrijgen?