Drie argumenten waarom video-interviews waardevol zijn

Drie argumenten waarom video-interviews waardevol zijn

In een tijd waarin technologie en recruitment steeds meer verbonden raken met elkaar, dienen we aandacht te besteden aan video interviews. Video-interviews zijn hot topic tegenwoordig. En terecht. Het inzetten van video kan naast een kostenbesparing ook de nodige tijdwinst opleveren. Erg belangrijke aspecten in de huidige krappe arbeidsmarkt. Naast deze voordelen hebben we nog drie argumenten op een rij gezet waarom video-interviews ontzettend waardevol zijn voor uw organisatie.

Optimalisatie screeningsproces
Er zijn twee opties om video-interviews in te zetten en te interpreteren. De eerste optie is een vooraf opgenomen motivatievideo, ter ondersteuning (of vervanging) van de cv van de kandidaat en motivatiebrief. De tweede mogelijkheid is het houden van een online interview (face-to-face) via Skype of een andere vergelijkbare tool.

Mocht u bijvoorbeeld veel sollicitaties verwachten op een vacature, is een motivatievideo een goede manier om het proces van een eerste screening te optimaliseren. Hierdoor verbetert u niet alleen uw screeningsproces, maar trekt u ook sollicitanten die veel motivatie voor de vacature hebben, aangezien het opnemen van een video toch net ietwat meer effort kost dan het opsturen van een cv. Oftewel: u verkleint de kandidatengroep en houdt uiteindelijk alleen nog de sollicitanten over met de juiste motivatie en betrokkenheid.

Standaardiseren zorgt voor snelle en effectieve besluitvorming
Met video-interviews kunt u uw sollicitatieproces op verschillende wijzen verbeteren. Naast het aanbrengen van extra focus op gemotiveerde en gekwalificeerde sollicitanten, zorgt video interviewing er ook voor dat u een standaardinterview kunt afnemen. Indien u sollicitanten motivatievideo’s laat inzenden, kunt u alle sollicitanten dezelfde vragen stellen. Daarmee structureert u de video’s en kunt u tijdens het beslissen snel en effectief de antwoorden van kandidaten vergelijken.

Positieve boost werkgeversmerk
Wilt u kwalitatief goede sollicitanten aan uw organisatie binden, is het essentieel om voor een positieve kandidaatbeleving te zorgen. Een videosollicitatie biedt dan absoluut uitkomst. Dit is makkelijk voor zowel actieve als passieve werkzoekenden.

Met een video-opname geeft u passief werkzoekenden de kans om dit in hun eigen vrije tijd op te nemen, bijvoorbeeld in het weekend of na werktijd. Actief werkzoekenden kost het natuurlijk ook minder reistijd en moeite, maar u zou ook bijvoorbeeld kunnen voorstellen aan kandidaten of ze naar uw kantoor willen komen of liever de voorkeur hebben voor een video-interview.

Tenslotte geeft het invoeren van online sollicitatiegesprekken uw werkgeversmerk een positieve boost. Het toont aan dat uw bedrijf innovativiteit niet schuwt, meegaat met de tijd en zich flexibel opstelt richting sollicitanten. Uiteindelijk kan dit resulteren in een betere reputatie en populariteit voor uw organisatie.