Een duwtje in de rug

De trouwe lezer van Chapeau heeft een tijdje niets meer van mij gehoord. Nu ben ik er weer. Met een vaste column in elke editie. Dat het even wat rustiger leek had zijn reden. Ik was jarenlang het boegbeeld van ons bedrijf Wiertz Company. Enkele jaren geleden kwam daar een nieuwe, externe directie bij en kropen mijn echtgenote Dionne en ik in de aandeelhouders- en toezichthoudende rol binnen ons bedrijf. So far so good.

Dat betekent overigens niet dat we zijn gestopt met werken. Integendeel zou ik bijna willen zeggen. Ik bruis van energie en ondernemerschap. Een professionele governance is in onze ogen de juiste en enige weg om de groeiambitie te kunnen realiseren. En om de toekomst veilig te stellen nu onze kinderen langzaamaan steeds meer verantwoordelijkheid nemen in ons bedrijf.

Zelf ben ik de afgelopen jaren natuurlijk toch nauw betrokken geweest bij de ontwikkelingen binnen Wiertz Company. Binnen die governance-driehoek houden directie, aandeelhouder en
toezichthouder elkaar min of meer in evenwicht. Daarnaast hebben we de aandelen van het bedrijf overgedragen aan onze kinderen; een spannend proces waar nogal wat bij komt kijken.

Ook ben ik toezichthouder binnen diverse organisaties. Toezicht houden wordt gelukkig steeds meer op waarde geschat. Je zit meestal een jaar of acht Limburgs Lef aan tafel met de bestuurders om te klankborden, advies te geven, statutaire rollen te vervullen en de werkgever te zijn voor de bestuurders. Hierdoor draag je bij aan het stabiele fundament waarop een organisatie kan excelleren.

Dat ik er nu weer ben, hier op deze plek, komt omdat ik enige tijd geleden voorzitter mocht worden van Wiertz Foundation. Een nieuwe, uitdagende klus! Wiertz Foundation is een
ANBI goede doelenstichting, door ons opgericht in 2006. Via Wiertz Foundation geven we als onderneming en als ondernemers iets terug aan de maatschappij waarbinnen we ondernemen. Die wisselwerking vinden we belangrijk. Het is als zoiets als eb en vloed, als inademen en uitademen: ondernemen en teruggeven. De eerste tijd hielden we ons veelal bezig met kleine, diverse projecten. Rondom vrijwilligerswerk, muziek, kunst en cultuur, mantelzorg.

En nu mag ik dan voorzitter zijn van Wiertz Foundation en gooiden we tegelijkertijd het roer om. We richten ons voortaan op één enkel thema: arbeidsparticipatie en het aan het werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want er staan in ons land helaas nog heel wat mensen aan de kant die graag mee willen doen en een duwtje in de rug nodig hebben. Die hulp willen we met Wiertz Foundation graag bieden. Daar ga ik de komende tijd graag over berichten in deze column!


Wil je meer weten over Wiertz Foundation? Hier vind je alle informatie: Wiertz Foundation | Wiertz Company