Enzo Kok: ‘Ik kan mij geen leven meer voorstellen zonder mijn viool’

Enzo Kok: ‘Ik kan mij geen leven meer voorstellen zonder mijn viool’

Enzo Kok is één van de meest talentvolle muzikanten die Limburg rijk is. Hij nam deel aan Superkids van RTL4, speelde met André Rieu en stond al eens in het voorprogramma van Guido’s Orchestra. ‘Ik kan mij geen leven meer voorstellen zonder mijn viool.’ Tijd om nader kennis te maken met Enzo en de manier waarop hij met Wiertz Foundation in contact is gekomen!

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Enzo Kok eigenlijk?
Ik ben Enzo Kok, ik ben 15 jaar, woon in Kerkrade, samen met mijn ouders en 2 zusjes. Ik zit op 4 havo van het Bernardinuscollege in Heerlen.

Sinds ik het mij kan herinneren, wilde ik viool spelen. Met mijn speelgoedviooltje deed ik André Rieu na. Keek urenlang naar zijn dvd’s. Rockte mee op de cd’s van David Garrett en luisterde naar klassieke werken van Janine Jansen.

Op mijn zesde verjaardag was het dan zover: Ik kreeg mijn eerste vioolles van Ingrid Holleman. Daarna wilde ik alleen nog maar spelen, optreden en elke dag beter worden. Na een paar jaartjes mocht ik auditie doen voor de talentenklas van de muziekschool in Kerkrade. En nu studeer ik sinds 2 jaar aan het conservatorium in Amsterdam. Waar ik iedere zaterdag met de trein naar toe reis. Ook speel ik sinds 5 jaar in het KSO.

Hoe kom je aan nieuwe sponsoren?
Sponsoren zoek en benader ik op verschillende manieren. Social media is een heel goede manier, ook via mail hebben we mensen benaderd. En wat heel leuk was dat ik nu al voor de 2e keer een huiskamerconcert georganiseerd heb, waar ik een concert geef waar ook mijn 2 zusjes aan meewerken. Onze woonkamer wordt dan leeggeruimd en omgetoverd tot een kleine concertzaal waar 40 mensen in kunnen. De entree komt ten goede aan mijn studie en masterclasses en de gasten worden ontvangen met een glaasje bubbels, koffie met wat lekkers in de pauze en een leuke attentie bij het naar huis gaan. In november was onze eigen burgemeester Jos Som en zijn vrouw te gast. Afgelopen 6 mei was Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht met haar man, zoon en schoondochter te gast. Met haar heb ik ook een bijzondere band opgebouwd.

Hoe ben je met Wiertz Foundation in contact gekomen?
Ik ben met de Wiertz Foundation in contact gekomen door mijn crowdfundingsactie voor mijn bijzondere vioolstok. We waren op zoek naar mensen en bedrijven die mij financieel konden ondersteunen bij de aanschaf van mijn vioolstok. Aangezien Wiertz Company en Wiertz Foundation veelzeggende namen in Kerkrade en omgeving zijn, kwamen we daar al snel terecht. Ook is Maurice Buck, een van de grondleggers van de Wiertz Foundation, de voorzitter van het KSO.

Waar draagt de donatie concreet aan bij?
Een donatie zoals die van Wiertz Foundation, heb ik gebruikt voor de aanschaf van mijn vioolstok. Ik speel sinds oktober vorig jaar op een hele viool en daar hoorde uiteraard ook een andere stok bij. Maar de ene vioolstok is de andere niet. Na veel verschillende strijkstokken te hebben uitgeprobeerd heb ik bij vioolatelier Lambert Hellebrand in Maastricht mijn droomvioolstok gevonden. Alleen hing daar ook een prijskaartje aan. Toen kwam mijn viooldocente op het idee om een crowdfundingsactie op touw te zetten. Het leuke van zo’n actie is dat je er ook leuke tegenprestaties tegenover zet en mocht je het geld niet bij elkaar krijgen, krijgen de mensen die gedoneerd hebben hun geld terug. De donateur was dus nooit zijn geld kwijt.

Uiteindelijk ben ik supertrots dat het gelukt is en dat ik me sinds eind februari trotse eigenaar mag noemen van mijn droomvioolstok. Mooi is dat ik meer dan het streefbedrag bij elkaar heb gekregen en dat geld gebruik ik nu voor extra masterclasses en summerschools. Zo ga ik in augustus twee weken naar Frankrijk, Ik kan mij geen leven meer voorstellen zonder mijn viool!

Klik hier voor meer nieuws over Enzo Kok. 

Meer weten over Wiertz Foundation?
Wiertz Foundation ondersteunt een breed scala aan projecten en initiatieven die hulp bieden aan individuele personen, groepen, verenigingen en bedrijven. Lees hier meer over Wiertz Foundation en waar projecten aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een bijdrage!


Lees verder:
Dionne Wiertz-Buck is sinds 1 maart de nieuwe voorzitter van Wiertz Foundation. Maurice Buck vervulde de voorzittersrol vanaf de oprichting van de stichting op 13 juni 2006.

In het vierde kwartaal van 2017 heeft de Wiertz Foundation bijgedragen aan onder andere Alpe d’HuZes, de Amy Foundation en Stichting Trefcentrum. Klik hier voor het volledige overzicht. 

‘Het was een bijzonder jaar, waarin we ons twintigjarig bestaan mochten vieren en waarin we een aantal mooie maatschappelijke projecten vorm hebben gegeven. In ons verslag vindt u daar een aantal voorbeelden van terug.’ Lees het Sociaal Jaarverslag 2017 hier online.