Europese richtlijn inzake transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Europese richtlijn inzake transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Vanaf 1 augustus 2022 gaat de nieuwe Europese richtlijn inzake transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in. Het belangrijkste bij deze richtlijn is dat er meer duidelijkheid moet komen over het salaris in een vacaturetekst. Door deze richtlijn worden werkgevers onder meer verplicht meer informatie over arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten te verstrekken bij aanvang van een dienstverband.

De nieuwe richtlijn stelt eisen als het gaat om de communicatie in vacatures over het salaris. Werkgevers mogen geen vage termen als: ‘marktconform’ of ‘competitief’ meer gebruiken. Volgens de richtlijn mag je straks alleen nog een exact bedrag noemen of de salarisschaal in je vacaturetekst. Je moet dus duidelijk in je vacaturetekst communiceren wat een kandidaat zal gaan verdienen. Deze nieuwe richtlijn moet ook waarborgen dat mannen en vrouwen in de EU gelijk worden beloond voor gelijke arbeid.

Wiertz Company adviseert werkgevers om de richtlijn te volgen. Recente onderzoeken hebben onomstotelijk vastgesteld dat het vermelden van salaris in een vacature leidt tot een hogere respons. Bovendien verhoogt het de vindbaarheid van je vacature. Salaris is nog altijd een van de belangrijkste factoren voor professionals om voor een andere werkgever te gaan werken. Oftewel: pullfactor nummer één, met een vast contract en goede werksfeer op plek nummer twee en drie.

Met het volgen van de richtlijn verschaf je dus meer duidelijkheid aan de sollicitant en verhoog je de respons op je vacature. Gewoon doen dus!
Meer weten? Ga naar Rijksoverheid.nl en bekijk wat er verandert voor werkgevers en werknemers.