Extra werkdruk door vakantievierders

Extra werkdruk door vakantievierders

-Overdracht is daadkracht-

Twee derde van de werknemers in Nederland draagt het werk niet over aan collega’s wanneer zij op vakantie gaan. Daarnaast ergert bijna veertig procent zich aan de extra drukte die wordt veroorzaakt door het overnemen van werk van vakantievierende collega’s.

Dit kunnen we constateren uit een onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim duizend respondenten. De reden dat veel werknemers het werk tijdens hun vakantie niet overdragen komt vooral omdat veel werknemers er voor kiezen om op vakantie gewoon door te werken. Dit heeft voornamelijk te maken met de mobiele ontwikkelingen die er voor zorgen dat het moeilijk wordt om het werk op vakantie los te laten. Mailtjes lezen op het strand is een steeds vaker voorkomend fenomeen waar niemand meer vreemd van opkijkt. Hierdoor vindt bijna een derde het voldoende om alleen een out of office aan te zetten tijdens de vakantieperiode.

Daarnaast heeft ook een groot deel te maken met het gebrek aan vertrouwen bij een overdracht. Twee derde zegt het overgedragen werk van een collega namelijk altijd perfect af te handelen. Een op de vijf geeft aan alleen de noodzakelijke werkzaamheden over te nemen en slechts vijf procent doet het overgenomen werk mits er tijd voor is. Wel is de werkdruk hoger bij de achterblijvers en juist dat is iets wat ergernis veroorzaakt. Dit komt meestal doordat het hele takenpakket bij een collega wordt gedumpt en niet via de leidinggevende wordt gekeken naar een goede verdeling. Door de vakantieperioden goed in te plannen, met bijvoorbeeld hulp van vakantiekrachten, kan een groot deel van de werkdruk worden opgevangen.

Laten wij die nu net voor u hebben klaarstaan…