Geef je zelfvertrouwen een boost: 4 tips

Geef je zelfvertrouwen een boost: 4 tips

Zelfvertrouwen is een zeldzaam wapen dat je uiterst succesvol kunt inzetten bij sollicitatieprocedures. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat als je zelfvertrouwen laag is, je dertig procent meer geld besteed voor een spijkerbroek dan wanneer je barst van het zelfvertrouwen. Niet alleen tijdens het winkelen heb je hier last van: ook in een baan kan het eventueel gevolgen hebben. Hieronder staan 4 waardevolle tips waarmee jij jouw zelfvertrouwen een flinke boost kunt geven.

1. Sta achter je keuzes en wees minder snel kritisch
Het heeft geen nut om jezelf de put in te praten als je iets bijvoorbeeld op een andere wijze had moeten doen. Hierdoor creëer je alleen maar vertwijfeling en onzekerheid, terwijl je er vaak toch niets meer aan kunt doen. Vraag jezelf eens hardop af of je jezelf weet te motiveren of juist demotiveert. Hoe kom je daar achter? Simpel: je voelt je niet goed over je eigen als je kritisch bent voor jezelf, terwijl jij je in de meeste gevallen goed voelt als jij jezelf blijft steunen in de gemaakte keuzes. Steek er dus tijd in om jouw keuzes te accepteren en daar volmondig achter te gaan staan.

2. Trakteer jezelf sneller op een compliment
Het komt vaak voor dat iemand zegt dat hij of zij zich niet gewaardeerd voelt. Probeer dit om te zetten naar iets positiefs. Hoe? Waardeer de dingen die je doet, hoe klein en vanzelfsprekend ze soms ook zijn. Geef jezelf een compliment als je ergens veel moeite voor hebt gedaan of je nek voor hebt uitgestoken, ongeacht het eindresultaat. Het gaat er om dat je het wél hebt gedaan! Als je dit een poosje weet vol te houden, zul je merken dat je je steeds beter en zelfverzekerder gaat voelen. En dit laatste heeft weer een positieve impact op de omgeving.

3. Check: vroeger vs. nu
Het gebeurt vaker dan je denkt: jezelf vergelijken met anderen. Geen goed idee. Als je wilt, weet je altijd wel iemand te vinden die over betere kwaliteiten beschikt dan jij. Voor je zelfvertrouwen is dit niet echt bevorderend. Jezelf spiegelen aan anderen geeft je vaak een gevoel van minderwaardigheid. Het is daarentegen veel leerzamer om jezelf te vergelijken met hoe je vroeger was: op welke vlakken ben je gegroeid? Wat beheers je nu beter dan eerst? Waarin heb jij jezelf ontwikkeld?

4. Aanvaard je eigen ik
Zowel je fysieke als mentale eigenschappen heb je nu eenmaal. Of het nu om je lichaam, intelligentie, handigheid of patronen gaat. In sommige situaties hoop je wel eens iemand anders zijn eigenschappen te bezitten. Alleen vergeet je dan wel wie je bent, wat juist jouw goede kenmerken zijn en wat je allemaal al hebt bereikt. Dit betekent echter niet dat je jezelf niet verder mag ontplooien. Jezelf willen blijven ontwikkelen is natuurlijk positief, maar het moet wel bij jouw ambities passen. Aanvaard je eigen ik in dit groeiproces en waardeer waar je voor staat.

Veel succes!