De impact van Google for Jobs en Facebook Jobs

De impact van Google for Jobs en Facebook Jobs

De impact van de grote techbedrijven op recruitment groeit. Na de succesvolle lancering van Facebook Jobs, is het wachten op het moment dat Google for Jobs in Nederland geïntroduceerd wordt.  Zeker is dat een van de belangrijkste  ontwikkelingen op de Nederlandse vacaturemarkt door recruiters en werkgevers op de voet wordt gevolgd. 

Meer bezoekers en meer sollicitatiekliks
Nu Google for Jobs actief is in Spanje en Groot-Brittannië, is het wachten op de implementatie in Nederland. Het ligt voor de hand dat grote taalgebieden als Duitsland en Italië voorrang krijgen, maar dat het moment nadert, is duidelijk.

Hoe werkt Google for Jobs?
Google structureert en labelt informatie, en matcht deze aan zoekopdrachten. Door vacatures te labelen op onder andere locatie, opleidingsniveau en sector, wil Google die match verbeteren. Dat labelen gaat niet vanzelf, je voegt hiervoor toe aan je vacatures. Zo zorg je ervoor dat Google de specificaties meeneemt in de zoekresultaten. Doe je dat goed, dan is het waarschijnlijk in het begin vrij makkelijk om die toppositie in Google for Jobs te bemachtigen. Hier lees je hoe dat werkt.

Facebook Jobs actief sinds mei
Facebook stapte eind mei de vacaturemarkt binnen met Facebook Jobs. Werkgevers kunnen een vacacturetab aan hun bedrijfspagina op Facebook toevoegen, vacatures plaatsen en met kandidaten communiceren op Facebook. De personeelsadvertenties verschijnen in de tijdlijn van gebruikers, maar ook in een hoekje van de bedrijfspagina. LinkedIn heeft er dus een stevige concurrent bij, waarbij Facebook als voordeel heeft dat het wereldwijd meer gebruikers en een veel groter bereik heeft.

Kwantiteit boven kwaliteit
De eerste ervaringen binnen Wiertz Company zijn positief: het aantal sollicitaties per geplaatste vacature is behoorlijk. De kwaliteit van de sollicitaties is echter minder dan via de reguliere vacaturepagina’s, hetgeen wellicht verklaard kan worden door de beperkte ruimte om een aanbod te formuleren. Kandidaten geven dus aan interesse te hebben in een vacature die in slechts een paar zinnen is samengevat.

Uiteindelijk achter een betaalmuur?
De verwachting is dat het grote bereik van Facebook Jobs tijdelijk is en dat als er een bepaald marktaandeel behaald is, bedrijven gaat worden gevraagd via sponsoring het bereik overeind te houden.