Haal het maximale uit je functioneringsgesprek: 8 tips

Haal het maximale uit je functioneringsgesprek: 8 tips

Het functioneringsgesprek is een belangrijk onderdeel van loopbaanbegeleiding / persoonlijke ontwikkeling en een uitstekend middel om als organisatie in contact te blijven met de werknemers. Toch houden de meeste werknemers er blijkbaar vaak een teleurstellend gevoel aan over. Hoe kan dit? Misschien nog wel belangrijker: hoe kun je dit voorkomen? Acht tips voor een effectief functioneringsgesprek!

1. Bekijk voor aanvang nog eens heel goed je functieomschrijving. Dan heb je een idee wat je leidinggevende van de verwacht.

2. Probeer niet in problemen, maar juist in oplossingen te denken. Wat kan er beter op het werk? Wat vind je van het huidige werkoverleg? Hoe is de sfeer op de afdeling?

3. Stel een lijst samen waar je de belangrijkste prestaties van het afgelopen jaar op noteert, en wees concreet in het benoemen van deze achievements tijdens het gesprek.

4. Maak voor jezelf concreet wat je doelen zijn voor het komende jaar en geef daarbij aan in hoeverre je daarbij hulp verwacht van je leidinggevende. Wat heb je van hem/haar nodig om jouw doelen te behalen?

5. Zijn er zaken die jouw werkzaamheden belemmeren? Spreek het direct uit richting je leidinggevende en wacht niet een jaar op het functioneringsgesprek.

6. Draai de rollen om, en stel je manager ook vragen. Bijvoorbeeld: wat verwacht hij/zij van jou het komende jaar? Zorg ervoor dat dit een concreet en meetbaar doel is, zodat je het daaropvolgende jaar kunt evalueren.

7. Wil je extra kennis opdoen of jezelf ontwikkelen door een bepaalde training of cursus te volgen? Bereid je goed voor en zoek van tevoren al uit waar dit is en wat de kosten hiervan zijn, én bovenal: waarom het juist zo belangrijk is waarom jij de training of cursus moet volgen.

8. Neem na afloop van het functioneringsgesprek rustig de tijd om het verslag hiervan te lezen. Als je het oneens bent met bepaalde aspecten, kun je dit direct aangeven richting je manager met de vraag of hij dit wil veranderen. Is dit geen mogelijkheid? Teken dan alleen voor ‘gezien’ en niet voor ‘akkoord’, én vraag of je manager jouw bezwaren alsnog aan de definitieve versie van het verslag wil toevoegen.