Herken een productieve recruiter: 5 eigenschappen

Herken een productieve recruiter: 5 eigenschappen

In de huidige arbeidsmarkt is recruitment te vergelijken met topsport op het hoogste niveau. Maar wat scheidt nu het kaf van het koren en onderscheidt de succesvolle recruiters van de minder succesvolle? We hebben hieronder vijf specifieke eigenschappen op een rij gezet.

1. Data is life
Productieve recruiters maken optimaal gebruik van data, zodat ze betere beslissingen kunnen maken. Alles wordt ook continu (door)gemeteten, zodat de besluiten kunnen worden bijgesteld en mogelijke problemen in een vroeg stadium kunnen worden aangepakt. Het maakt niet uit of dit gaat om het social mediagebruik of een candidate experience.

2. Verplaatsen in een marketeer
Om misverstanden te voorkomen: nee, recruiters moeten geen marketeers worden. Het marketingvak staat op zichzelf en kan niet in één adem worden genoemd met recruitment. Productieve recruiters zijn zich er wel van bewust dat de kandidaat zich op de huidige arbeidsmarkt als een consument gedraagt, en dat je dit aspect als werkgever goed in ogenschouw moet nemen. Dit betekent dat zulke recruiters haarfijn weten uit te leggen wat de unique selling points zijn van hun organisatie en wat hun aantrekkelijker maakt dan de concurrentie op de arbeidsmarkt. Oftewel: ze leggen je een vlijmscherpe Employee Value Proposition voor.

3. Kandidaat op nummer 1
Bij productieve recruiters staat de kandidaat altijd op nummer 1. Ze hebben persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staan en (willen) weten wat de kandidaat wil en nodig heeft. Ze proberen te achterhalen wat de drijfveren zijn en weten wat een kandidaat gewaardeerd laat voelen op het werk. Kortom: productieve recruiters willen hun kandidaten een aantrekkelijke candidate experience bieden door tijdig met ze te communiceren en veel tijd en energie in ze te steken. Daarmee creëren ze vertrouwen en kan er gewerkt worden aan een langetermijnrelatie.

4. Gebruikmaken van juiste tools
Productieve recruiters zetten de juiste technologische tools in om het wervings- en selectieproces te vereenvoudigen en versnellen. Ze zijn exact op de hoogte van welke software op de markt is om hun grootste uitdagingen te verlichten. Daarnaast kijken ze continu of efficiënter gewerkt kan worden door handmatige handelingen te automatiseren.

5. Ze zijn verliefd op hun referrals
Productieve recruiters zijn er goed in om hun collega’s het ‘vuile werk’ op te laten knappen, door volop gebruik te maken van de referralstrategie. Door iedereen in de organisatie te motiveren om goede kandidaten aan te dragen, zorgen ze voor een continue instroom van talent. Dat talent kost niet alleen minder tijd en moeite om te werven, maar ze zijn ook trouwer. Dit is een win-winsituatie voor de recruiter: hij hoeft minder hard te werken om de vacatures in te vullen, maar dankzij deze trouwe referrals is het verloop ook lager en ontstaan er niet snel nieuwe vacatures.