Het concurrentie- en relatiebeding; nog slechts zeer beperkt toegestaan

Het concurrentie- en relatiebeding; nog slechts zeer beperkt toegestaan

Een goede relatie tussen een werkgever en een werknemer begint bij een goede arbeidsovereenkomst. Maar bij het opstellen van een ‘ideale’ arbeidsovereenkomst komt nog heel wat kijken. Waar moet u allemaal op letten, wat is toegestaan en wat eigenlijk niet? In dit artikel werp ik een blik op het concurrentie- en relatiebeding.

In strijd met de Wet Werk en Zekerheid
In mijn dagelijks werk word ik regelmatig geconfronteerd met arbeidsovereenkomsten die niet voldoen aan de wijzigingen die de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) met zich heeft meegebracht. Deze wet is vorig jaar opgesteld met als doel bij te dragen aan een fatsoenlijke arbeidsmarkt. Dit moet gerealiseerd worden door verschillende wijzigingen op het gebied van het flexrecht, het arbeidsrecht en de werkloosheidswetgeving. Wat ik vaak zie is dat in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een concurrentiebeding of relatiebeding is opgenomen. Maar wist u dat dit sinds de invoering van de WWZ niet meer is toegestaan?

Wanneer is een beding nog wel geldig?
Wanneer u een dergelijk beding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd opneemt, zult u uw werknemer in de praktijk daaraan niet kunnen houden. Een uitzondering is wanneer u bij een dergelijk beding motiveert dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- en dienstbelangen. Dit is echter een situatie waarvan slechts zelden sprake zal zijn.

Check uw arbeidsovereenkomst
Heeft u een concurrentie- of relatiebeding in uw arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd opgenomen, dan is het dus belangrijk dat u weet in welke situaties dit is toegestaan en of u het beding juist hebt geformuleerd. Laat uw arbeidsovereenkomst hier dus op checken en voorkom onaangename verrassingen achteraf!

In deel 2: de proeftijd binnen de arbeidsovereenkomst
Pak er een willekeurige arbeidsovereenkomst bij en u vindt hier wel een proeftijd in terug. Het is namelijk heel normaal dat u uw nieuwe medewerker met een proeftijd laat starten. Bij arbeidscontracten voor bepaalde tijd moet u echter goed opletten want dan gelden bijzondere regels. In het volgende deel van deze blogserie leest u alles over een proeftijd binnen de verschillende arbeidsovereenkomsten.