Het geheim tot succesvol recruiten: tien tips (deel 1)

Het geheim tot succesvol recruiten: tien tips (deel 1)

Het is niet iedereen gegeven om het sollicitatieproces van begin tot eind smooth te laten verlopen. Dit is alleen weggelegd voor de meest succesvolle recruiters. Ze zijn de meeste problemen voor, communiceren met hiring managers zonder issues en weten het optimale rendement te halen uit nieuwe technologieën. Wat is nu het grote geheim tot succes? In het komende tweeluik delen we tien tips. In dit eerste deel alvast de eerste vijf gouden regels.

– Sta altijd achter de kandidaat, no matter what
Hoewel u als recruiter eigenlijk in opdracht van de organisatie werkzaam bent, kunt u er ook voor opteren om de belangen van beide kanten te behartigen. De beste recruiters houden zowel rekening met de wensen en eisen van de kandidaten en bouwen tegelijkertijd hard aan een betrouwbare en eerlijke relatie. Dit zorgt ervoor dat sollicitanten een beter gevoel en beeld krijgen van uw bedrijf en het geeft daarnaast zelf meer voldoening.

– Beperk zo veel mogelijk uitstelgedrag
Iedereen heeft wel van die standaardtaken die we liever niet willen doen: werkzaamheden die worden uitgesteld. Wilt u echter succesvol zijn, dan is het raadzaam om uitstelgedrag te voorkomen. Of het nu gaat om het verwerken van data, of het plegen van koude acquisitie. Hoe sneller de klus wordt gedaan, hoe korter uw to-do list wordt.

– Houd de deur altijd op een kier
In de zoektocht naar nieuw talent, houden succesvolle recruiters de deur altijd open. Ook al is de procedure bijna afgerond; de deur wordt altijd op een kiertje gehouden. Blijf tijd en energie steken in het praten met mensen. U weet nooit of ze op de lange termijn wél geschikt zijn voor een bepaalde vacature binnen uw organisatie.

– Maak gebruik van de referenties
Recruiters weten als geen ander hoe onmisbaar referenties zijn tijdens een zoektocht naar nieuw talent. Het is ontzettend belangrijk om uw oren en ogen altijd open te houden. Zonder het al te nadrukkelijk over te laten komen, kunt u tijdens een gesprek met een kandidaat altijd benoemen waar u naar op zoek bent en wie weet kent de werknemer in kwestie nog wel iemand. Het is tenslotte een kleine wereld. Netwerken, netwerken, netwerken dus.

– Zoek continu de samenwerking op
De meest succesvolle recruiters hebben een hele sterke band met hiring managers. Zo sterk dat beide kanten accepteren waar elkaars prioriteiten liggen, begrip hebben als er een stapje terug moet worden gedaan of iets juist meer zorg verdient. Iedere hiring manager dient anders te worden benaderd en de kracht van de recruiter is om hier naadloos op in te kunnen spelen en te voldoen aan alle verwachtingen.

Volgende week donderdag (30 januari) volgt deel 2.