Geplaatst op 30 januari 2020
In deel 1 van ‘Het geheim tot succesvol recruiten’ hebben we al vijf gouden regels met u gedeeld. In dit tweede deel gaan we daar verder op in met de laatste vijf tips en leggen we de nadruk op het gebruik van data en dat eerlijkheid loont.
– Stilstand is achteruitgang
Ook al bent u tevreden met de huidige situatie en technische mogelijkheden, het is altijd goed om up to date te blijven van de laatste technologische ontwikkelingen. Stilstand is achteruitgang, zeker met technologie. Blijf cursussen volgen of schrijf u in voor relevante nieuwsbrieven.
– Koers op data, maar vergeet niet het gevoel
We kunnen tegenwoordig niet meer zonder data. Koers daarop, maar vaar er niet blind op. De beste recruiters weten heel goed dat ze niet zonder data kunnen, maar vertrouwen ook op hun gevoel. Soms is het plaatje niet helemaal compleet, en in de meeste gevallen zal daar dan ook een goede reden voor zijn. Probeer te achterhalen wat de reden is voordat u een besluit neemt, met alle relevante data in uw achterhoofd om uw eigen gevoel te ondersteunen.
– Eerlijkheid duurt het langst
Succesvolle recruiters weten dat het een must is om sollicitanten een eerlijke terugkoppeling te geven. Fair and square. Clichés tellen niet. De kandidaat wil meegenomen worden in het proces. Vertel hem wat er daadwerkelijk is gebeurd en verklaar waarom u voor een andere kandidaat hebt gekozen. Leg daarbij altijd de nadruk op het proces en nooit op de persoon. Laat de sollicitant bijvoorbeeld weten dat de vereisten zijn gewijzigd of dat de andere kandidaat gewoonweg beter in het gestelde functieprofiel paste.
– Vraag hulp waar nodig
Iedereen heeft behoefte aan een sparringpartner. Recruiter zijn is niet heel makkelijk, dus een klankbord is altijd zeer gewenst. Vereiste is wel dat de sparringpartner dezelfde taal spreekt en uit de recruitmentwereld komt.
– Sharing is caring, en vraag hetzelfde
Naast sparringpartners, hebben de beste recruiters ook een netwerk van personen die op dezelfde posities zitten in andere bedrijven. Dit zijn de personen waarmee middelen worden gedeeld, aan wie de vragen worden gesteld en waar belangrijk advies van wordt aangenomen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als dit andersom ook het geval is.