Blog: Hoe behouden wij ons Limburgse Talent?

Blog: Hoe behouden wij ons Limburgse Talent?

Michael Hendriks verbaast zich in zijn nieuwste blogpost over hoe weinig studenten weten van de Limburgse arbeidsmarkt. 

Met grote ogen keek ondernemend Limburg ons aan. Samen met collega Ivo Smeets van Wiertz Company gaf ik eind 2016 een presentatie aan het bedrijfsleven en een twintigtal HBO-studenten bij de Brightlands Campus in Heerlen. Centraal deze dag stond de vraag hoe wij ons ‘Limburgs’ talent voor de (eu)regio kunnen behouden. Vol spanning en goede moed zaten de vijftig prominente gasten klaar om de studenten te bekijken, te ondervragen, maar vooral om te beoordelen of er een pareltje in de zaal aanwezig was. Een parel die ze graag binnen hun bedrijf of organisatie zouden willen verwelkomen. Nieuwsgierigheid was er om van potentiële talenten te vernemen wat de student van tegenwoordig nu écht drijft. Maar vooral ook naar het antwoord op de vraag waarmee wij als bedrijfsleven het talent over de streep kunnen trekken in deze krapper wordende arbeidsmarkt.

Zelden heb ik vanuit Wiertz Company en haar label ZUID Recruiters voor HBO- en WO-opgeleide kandidaten zo’n mismatch in verwachtingen en realiteit waargenomen. Negentig procent van de aanwezige studenten kon niet meer dan vijf bedrijven in Limburg noemen waar ze na het behalen van hun diploma aan de slag zouden willen. En tachtig procent van de aanwezigen, ook van origine Limburgse studenten, gaf aan na hun afstuderen van plan te zijn het geluk te gaan zoeken in de Randstad. Ik zag de aanwezige ondernemers denken hoe dat nu verder moet. Waar haal ik dat te kneden talent voor onze organisatie nog vandaan? De harde conclusie van die middag is dat we als bedrijfsleven, bemiddelaars in de arbeidsmarkt en als opleidingsinstituten in Limburg een kans laten liggen en dat er nog veel te winnen valt als het gaat om de perceptie van Limburgse toptalenten. We zullen dus onze handen ineen moeten slaan. Vanuit Wiertz Company en ZUID Recruiters hebben we een slag gemaakt door alle opleidingsinstituten van voortgezet onderwijs, MBO, HBO en WO aan ons te verbinden.

Wij geloven in onze talenten, maar we moeten ze wel begeleiden, realiteitszin meegeven en een gedegen ontwikkeltraject bieden. Heb een plan met talent: dat is wat ik het bedrijfsleven wil meegeven. Daag ze uit, zoek elkaars ambitie en maak een plan om dit samen tot een succes te maken. De wil is er zeker onder de huidige lichting studenten, echter hebben ze van ons allen de steun nodig om zich in het Limburgse een weg te banen naar succes. Wiertz Company, ZUID Recruiters en de opleidingsinstituten in Limburg hebben elkaar al weten te vinden. Het wachten is op u, ondernemend Limburg. Ik daag u uit om samen met ons de talenten van de toekomst aan onze prachtige provincie te binden!

Michael Hendriks
Sales Manager Wiertz Company