Hoe haal ik online het meest uit het bedrijfsimago? 5 tips

Hoe haal ik online het meest uit het bedrijfsimago? 5 tips

Veel bedrijven onderwaarderen de waarde van online reviews op social media. De realiteit is echter dat negatieve online reviews het bedrijfsimago schade kunnen toebrengen, zeker bij het werven van professionals. Hoewel er geen standaard succesformule voor is, delen we graag de volgende vijf tips met u die u kunnen helpen bij het verbeteren uw werkgeversimago online.

1. Onderzoek de mogelijkheden online
Indien u wilt achterhalen wat het online imago is van uw bedrijf, is de eerste stap om online onderzoek te doen naar uw organisatie en kijken wat er online wordt gezegd over uw bedrijf. Glassdoor kan u helpen in de zoektocht naar uw antwoorden. U vindt hier hoogstwaarschijnlijk reviews, opinies, commentaren van oude en huidige medewerkers en sollicitanten.

2. Achterhaal mogelijke patronen
Steek tijd en energie in het doorlezen van alle online informatie over uw organisatie op social media. Maak hier notities van en achterhaal of er mogelijke patronen zijn met betrekking tot de reviews. Op basis hiervan kunt u besluiten hoe en op welke wijze u wilt reageren.

3. Ga zorgvuldig om met uw reacties op reviews
Impulsief of uit emotie reageren op reviews is niet wenselijk. Zeker als het gaat om negatieve reviews. Het is in dat geval raadzaam om goed na te denken hoe u wilt reageren. Begrip tonen voor de situatie, iemand bedanken voor de feedback en aangeven (en dit uiteindelijk ook doen) wat ermee gaat gebeuren, zijn onmisbare onderdelen in uw reactie.

4. Houd alles continu in de gaten
Eén ding is zeker: het internet gaat altijd door en staat nooit stil. Daarom is het ook zeer belangrijk om online voortdurend alles in de gaten te houden. Laat iemand ruimte maken in zijn agenda om de bedrijfsreviews proactief te beheren. Of huur een community manager in die hier fulltime mee bezig is. Waarom? Zo controleert en brengt u reviews en opmerkingen in kaart, achterhaalt u eventuele interne problemen kunt u de beschikbare informatie gebruiken om een betrouwbaar en geloofwaardig bedrijfsimago op te bouwen.

5. Maak uw werknemers er onderdeel van
Sluit niet uw ogen voor de feedback van uw huidige medewerkers. Leer hiervan en zoek manieren om de bedrijfscultuur te verbeteren, zodat u de medewerkers het oprechte gevoel geeft dat hun feedback op waarde wordt geschat. Het staat u altijd vrij om nieuwe en bestaande collega’s te stimuleren om hun sollicitatie-ervaring, werkervaring en bedrijfsnieuwtjes te delen op social media. Mond-tot-mond informatie van collega’s over het reilen en zeilen binnen uw organisatie is tenslotte (daad)krachtiger en veel meer waard dan officiële persberichten of een eigen carrièrewebsite.