Hoe vind je de ideale werkgever? (deel 1)

Hoe vind je de ideale werkgever? (deel 1)

Werken voor een organisatie waar je trots op bent, dag in dag uit met een goed gevoel naartoe gaat en waarvan de kernwaarden overeenkomen met onze eigen normen: dat willen we natuurlijk allemaal. Hoe vind je nou die ene baan bij dat ene bedrijf? In het komende tweeluik zoomen we daar op in. Stel jezelf de volgende vragen en kom erachter in hoeverre de organisatie aansluit bij jouw (belangrijkste) normen en waarden.

Wat wordt er over de organisatie gezegd in het nieuws?
Bekijk op internet de nieuwsberichten over de organisatie tot een paar jaar terug. Zo stuit je vaak op informatie die je meer vertelt over de ethiek van de werkgever, plus kom je er eventueel achter wat anderen van het bedrijf vinden. Staan er bijvoorbeeld veel berichten op over het steunen van goede doelen, mooie samenwerkingsovereenkomsten of het binnenhalen van grote klanten? Of wordt er een beeld geschetst van ontevreden werknemers? Google knows the answer to everything.

Over wat voor directeur beschikt het bedrijf?
De directeur wordt vaak gezien als hét gezicht van het bedrijf en belichaamt daarmee ook de visie van de organisatie. Heb je geen al te best gevoel bij de directeur, dan is de kans aanwezig dat de organisatie zelf ook geen match met jou is.

Zo bestaat er volgens een onderzoek van KRW International zelfs een verband tussen de prestaties van een organisatie en de integriteit van de CEO. In organisaties waar medewerkers tevreden zijn over hun CEO was de gemiddelde ROA (Return on Assets, oftewel: rentabiliteit totaal vermogen) 9.35% over een periode van twee jaar. Organisaties met een slecht beoordeelde CEO hadden een ROA van slechts 1.93%.

Een klein vooronderzoek naar de directeur kan daarom nooit kwaad. Bekijk wat zijn standpunten zijn over bepaalde zaken en vraag jezelf af wat jouw mening is over deze onderwerpen.

Wat is de status rondom Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?
Bijna alle organisaties zeggen dat ze veel waarde hechten aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Maar is dit ook zo: komen ze de gestelde beloftes op de website bijvoorbeeld ook echt na? Zoek uit of er wordt gesproken over het MVO van de organisatie op haar social mediakanalen of in nieuwsberichten. Lopen er momenteel MVO-projecten, en wat wordt hier concreet aan gedaan? Worden de medewerkers ook betrokken bij deze projecten?

Deel 2 van het tweeluik volgt volgende week, maandag 8 augustus.