Geplaatst op 3 oktober 2019
In sommige branches heeft de arbeidsmarkt het kookpunt bereikt en is het vinden van een baan niet écht lastig voor velen. Maak gebruik van deze luxepositie en zoek die ene werkgever die perfect bij jou past. Hoe kom je daar achter? Zorg ervoor dat jij je sollicitatiegesprek op unieke wijze voert.
1. Less is more
Solliciteren kan het beste worden vergeleken met het verkopen van een product. Jij bent het product met een unieke gebruiksaanwijzing dat verkocht dient te worden. Een goede verkoper vertelt in de meeste gevallen veel waardevolle informatie over zichzelf willen vertellen, maar luistert hoogstwaarschijnlijk liever naar de behoefte van de klant. Wat staat je dus te doen? Probeer er achter te komen wat de behoefte van de klant is door veel vragen te stellen.
Een recruiter ziet soms vijf tot tien kandidaten op een dag. De kans is vrij groot dat zijn aandacht niet tijdens alle gesprekken optimaal is en dus ook niet altijd honderd procent weet wat je allemaal zegt. Houd het daarom kort en maak gebruik van stiltes. Als de recruiter nieuwsgierig is, zal hij vast en zeker vragen om uitleg.
2. Stel relevante vragen
Het stellen van relevante vragen laat zien dat je op een bepaald niveau kunt meedenken met de potentiële werkgever. Daarnaast is het aan te raden om tijdens het gesprek te vragen hoe de recruiter vindt dat het gesprek tot nog toe verloopt. Daarmee zorg je voor een onvoorziene diepgang. Hieronder nog enkele voorbeelden van relevante vragen die je kunt stellen aan een recruiter:
– In hoeverre kom ik met mijn cv in de buurt van de ideale kandidaat?
– Aan welke twee eigenschappen uit het functieprofiel wordt de meeste waarde gehecht?
– Waar ligt de grootste uitdaging voor de nieuwe collega op korte termijn?
– Wat spreekt u het meest aan in mijn cv?
– Wat voor type persoon past in het team?
3. Verricht research naar de organisatie
Er is helemaal niets mis met een kritische blik naar de potentiële werkgever en enkele ongewone vragen. Check bijvoorbeeld met je smartphone de website. Op de pc zien de websites er meestal wel gelikt uit, maar in de meeste gevallen zijn ze niet mobile responsive. Kijk goed naar wat je opvalt en eventueel beter kan.
Er zijn enkele goede vragen die je kunt stellen:
– Hoe ziet het bedrijf zich over tien jaar?
– Wat is de meest voorkomende klacht van klanten?
– In hoeverre staat de organisatie open voor nieuwe ideeën?
– Welk idee van een collega is als laatste geïmplementeerd binnen het bedrijf?
Dit soort vragen zorgen ervoor dat de gesprekspartner écht moet nadenken over het antwoord; dit zorgt altijd voor originele reacties. Je creëert daarmee tenslotte een ‘echt’ gesprek, waarmee jij jezelf duidelijk onderscheidt ten opzichte van de concurrentie.