Hoe zorg je voor een geslaagde onboarding?

Hoe zorg je voor een geslaagde onboarding?

Nieuwe medewerkers in dienst nemen en inwerken is een intensief proces. Het kost veel tijd, en daarom is het juist essentieel om hier voldoende (persoonlijke) aandacht aan te besteden. Een goede onboarding helpt daarbij; je geeft als organisatie direct een goede kick-off aan de employee experience. Om te voorkomen dat nieuwe medewerkers het na enkele maanden al beu zijn, kun je via de volgende vier factoren zorgen voor een geslaagde onboarding.

Verbonden laten voelen
Door tijdens de onboarding kennis te delen over het bedrijf, krijgen de nieuwe medewerkers een gevoel van verbondenheid. Ze voelen zich direct geaccepteerd en horen erbij. Over welke kennis gaat het dan? Denk aan de missie, visie, kernwaarden en historie van de organisatie.

Community creëren
‘De medewerkers zijn het kapitaal van de organisatie’. Dit is een veelgehoorde uitspraak, waar een kern van waarheid in zit. Het is essentieel om de nieuwe medewerker tijdens de onboarding kennis te laten maken met de collega’s. Dat wil zeggen: ze écht leren kennen, laten inzien wat hun takenpakket is en uitleggen waar ze voor benaderd kunnen worden. En last but not least: maak de nieuwe medewerker haarfijn duidelijk wat zijn toegevoegde waarde voor de organisatie kan zijn.

‘Ademen’ van de bedrijfscultuur
Een onboarding-game moet in alle facetten de bedrijfscultuur ‘ademen’. Dit bevat onder andere de standaard onderdelen die belangrijk zijn, maar het gaat ook over de cultuur die er heerst onder de collega’s, de bedrijfsfeesten en lunch. Dat zijn allerlei zaken die de nieuwe medewerkers moeten ontdekken.

Zorgdragen voor compliance
Het gaat bij deze factor niet alleen over de regels en procedures waar een medewerker zich aan dient te conformeren. Normen en waarden en bepaalde principes zijn net zo belangrijk, zoals: hoe gaan collega’s onderling met elkaar om en hoe gaan ze om met klanten en leveranciers?


All Aboard Now  
Wiertz Company lanceerde onlangs samen met Goal043 ‘All Aboard Now’. Deze onboarding game richt zich op het boeien, binden en informeren van (nieuwe) medewerkers in de periode vanaf kennismaking tot en met de eerste werkweek.

Zo leren ze op een interactieve manier meer over de structuur van het bedrijf, komen ze er achter wie welke functie heeft binnen de organisatie en doen ze spelenderwijs kennis op van belangrijke regelingen en procedures. Alles met het doel om zo effectief mogelijk aan de slag te gaan op de eerste werkdag.

Klik hier voor meer informatie over All Aboard Now.

Wilt u meer weten over onboarding?

[formbuilder id=”4817″]