BLOG: De kop is er af

BLOG: De kop is er af

Zo, de kop is er af. Het nieuwe jaar is begonnen. 2016 gaat een mooi jaar worden! We hebben eenvoudig heel erg veel te bieden in onze mooie provincie. Het is hier goed toeven. Bourgondisch genieten en doorgaans een paar graden warmer dan in de rest van ons land. Het is daarom niet vreemd dat toeristen onze provincie graag bezoeken. Werk aan de winkel voor horeca en gastronomie. En niet alleen daar. Limburg telt immers tal van mooie bedrijven die samen zorgen voor flink wat werkgelegenheid. Tel alle banen maar eens op. Leg u oor te luister en hoor hoeveel vacatures er zijn bij Limburgse bedrijven.

Het is nog een hele uitdaging om alle vacatures in te vullen dit jaar. Op de arbeidsmarkt doet zich een vreemde ontwikkeling voor. Terwijl de economie groeit heeft dat niet veel effect op nieuwe vaste banen. Daardoor blijft de werkeloosheid ogenschijnlijk hoog. Waar het feitelijk om draait, is dat er veel flexwerk ontstaat. Dat is wel echt werk, vergis u niet. De groeit van de economie levert juist heel veel van dit flexwerk op. Omdat dit echter geen vast werk is wordt het niet meegeteld. Er is niets mis met flexwerk. Flexkrachten werken op basis van een reguliere arbeidsovereenkomst en binnen de kaders van goede arbeidsvoorwaarden. Het zijn gewaardeerde en gerespecteerde werknemers. De tijd is al lang voorbij dat flexwerk zich beperkt tot studenten in de vakantietijd. Of synoniem staat voor koppelbazen die het niet zo nauw nemen met regelgeving. Flexwerk is niet meer weg te denken binnen onze arbeidsmarkt. Niet voor niets bieden uitzendorganisaties in ons land samen werkgelegenheid aan meer dan 1 miljoen werknemers. De gemeenschappelijke uitdaging bestaat er uit iedereen mee te laten doen die nu aan de kant staat. Dat kan vooral lukken via flexwerk. De vaste baan past nu eenmaal steeds minder bij wat werkgevers vragen. En ook werknemers geven vaak de voorkeur aan die flexibiliteit. Werken projectmatig en wisselen werk af met vakantie of bezinning.

Tot slot een hartekreet. Bij de start van zo’n mooi nieuw jaar is het goed om even vooruit te kijken. Goede voornemens te maken of verlanglijstjes te formuleren. Waar het gaat om Limburg, om onze economie en onze arbeidsmarkt, heb ik er een. Krachten bundelen, samenwerken, stoppen met de cultuur van eilandjes. Ik erger mij er groen en geel over, dat moest ik even met u delen. Kris kras verspreid over de hele provincie ontstaan er tal van gelijksoortige initiatieven. Die opereren los van elkaar terwijl ze vaak wel hetzelfde doel beogen. Ik vind dat niet effectief, zonde van de tijd en energie. Wat mij betreft is heel Limburg onze gemene deler. Of het nu gaat over marketing, promotie, onderwijs, participatie, ondernemersklimaat, gezondheidszorg, sport….stop met hokjes denken, stop met navelstaren, stop met Limburg verdelen in Noord of Zuid of kleine gebiedjes. Laten we ons realiseren dat we de wezenlijke uitdagingen enkel oplossen door samen te werken.

Harm Wiertz
Founder Wiertz Company