Januari: groei

Een nieuw jaar ligt voor ons! Het CBS liet onlangs weten dat we dit jaar een economische groei mogen verwachten van 1.5%. Dat is goed voor onze makro economische cijfers. Zo begint het jaar alweer goed. Steeds weer een bijzonder moment als u het mij vraagt: aan een nieuwe kalender beginnen en de oude agenda opbergen. Laat ik eerlijk zijn: ik maak sinds een paar jaar gebruik van mijn digitale outlook agenda. Maar ook die agenda is maagdelijk wit wat het nieuwe jaar betreft, en boordevol afspraken wanneer ik het afgelopen jaar doorloop. Zo rond deze tijd maak ik er een goede gewoonte van om dat voorbije jaar zo van maand tot maand de revue te laten passeren. Terwijl ik blader van week naar week komen de herinneringen boven drijven. En kan ik nu, aan het einde van 52 weken, de balans opmaken. Kan ik doorvoelen welke ontmoetingen vruchtbaar waren, en welke juist niet. Kan ik de gezichten herkennen van mensen die ik ontmoette. Weet ik met welke mensen ik een eenmalig contact had en met wie ik een relatie mocht opbouwen. Welke bijeenkomst heilzaam waren en welke mij leegzogen.

Naarmate de jaren groeien lukt het mij steeds beter om keuzes te maken. Ik doe dat op gevoel, op intuïtie, overigens. Dat zal voor iedereen verschillend zijn, zonder twijfel. Ik laat mij vooral leiden door mijn buikgevoel. Niet door mijn verstand. En ik weet dat ik uiteindelijk zelf verantwoordelijk ben voor de inhoud die ik geef aan mijn dag, mijn leven. Kiezen is dan niet te vermijden als je daar bewust mee bezig ben. Waar wil ik mijn tijd aan besteden? In welke omgeving kom ik in mijn kracht? Welke mensen geven mij energie, inspireren mij, geven mij een gevoel van herkenning? Of juist niet, want ook een afwijkende kleur kan juist een diepere dimensie geven aan mijn eigen identiteit.

En zo glijden we dus 2015 in en starten we aan dat nieuwe jaar. Een schitterende, mooie nieuwe uitdaging ligt voor ons! Het gaat wanneer u het mij vraagt, in onze tijd, in ons leven, in onze maatschappij niet langer om meer, meer, steeds maar meer. Grafieken zeggen mij niets, en grafieken met opwaartse trendlijnen duiden op armoede. Laat ons tot bezinning komen, laat ons streven naar innerlijke groei! “Ware macht is dienstbaarheid” zo schreef Paus Franciscus. Het gaat er niet om als eerste de finish te bereiken, de beste cijfers te halen, zakenvrouw van het jaar te zijn of Dagobert Duck te heten.

Innerlijke groei is de nieuwe uitdaging. Oftewel rijpen, beter worden, wijzer worden. Dat geldt voor mensen, en ook voor onze Limburgse organisaties. Voor onze Limburgse economie. Innoveren, je processen verbeteren, evalueren wat goed gaat en wat beter kan. Sinds jaar en dag worden wij mensen gekenmerkt door ons vermogen ons aan te passen aan veranderende omstandigheden. Die eigenschap was de basis voor onze ontwikkeling en die eigenschap zal ons de komende eeuwen verder brengen. En ook die eigenschap -kantelen- wordt komende jaren gevraagd aan bedrijven en organisaties om ons heen. Ik wens u in die zin veel groei in dit nieuwe jaar!