Kabinet stelt wet DBA uit tot 2018

Kabinet stelt wet DBA uit tot 2018

Het kabinet heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) uit te stellen tot 2018. Staatssecretaris Wiebes reageert hiermee op de toenemende kritiek op de nieuwe wet door zzp’ers en werkgevers.

‘Het gaat toch om werk, inkomen, bestaanszekerheid. Dat kunnen we ondernemers niet aandoen’, aldus staatssecretaris Wiebes van Financiën over de bijna 1 miljoen zzp’ers in Nederland.

Wiebes zegt dat het komende jaar de knelpunten van de wet worden opgelost. Tegelijkertijd wordt de handhaving van de wet DBA uitgesteld en legt de Belastingdienst geen boetes of naheffingen op.

‘Met een uitzondering voor de echte kwaadwilligen’, zegt de staatssecretaris. Dat zijn zzp’ers en opdrachtgevers die duidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben en waarbij de zzp’er dus duidelijk geen echte zelfstandige ondernemer is.

Nu de implementatie van de wet DBA is uitgesteld, belandt het naar alle waarschijnlijk op het bord van een volgend kabinet na de Tweede Kamerverkiezingen van komend voorjaar.