Maak jezelf toekomstbestendig: 4 tips

Maak jezelf toekomstbestendig: 4 tips

In een tijd waarin veranderingen zelfs continu veranderen, is het ontzettend belangrijk om als werknemer relevante vaardigheden te ontwikkelen om bij te blijven. Wat is nou echter de juiste skill om optimaal voorbereid te zijn op de komende jaren? Hoe maak jij jezelf zo toekomstbestendig mogelijk? Vier tips!

1. Wees er snel bij als er iets verandert
Het is onomkeerbaar dat er nieuwe technologische ontwikkelingen worden doorgevoerd op je werk. Hier kun je het beste zo snel mogelijk op inspelen. Hoe? Blijf op de hoogte van de laatste technologische trends in je sector en houd in de gaten wat het standpunt van het bedrijf is als het gaat om digitale transformatie. Staan er nieuwe dingen op stapel? Klop dan zo snel mogelijk op de deur en volg een cursus, doe research, of ga in gesprek met de experts die de technologie al volop onder de knie hebben.

2. Boost je emotionele intelligentie
Klaar zijn voor de toekomst bevat meer dan alleen het ontwikkelen van je technische skills. De meeste experts zeggen dat emotionele intelligentie (bijvoorbeeld empathie) een ontegenzeggelijke vaardigheid zal worden waar veel vraag naar is door werkgevers. Maar ook compassie en het vermogen om nuances te begrijpen, zijn zaken waar je iets aan hebt met de toenemende komst van artificial intelligence.

3. Laat zien dat er een leider in je zit
De toekomstige trend laat zien dat we binnen afzienbare tijd niet alleen steeds meer zelfsturend werken, maar ook op project- en teambasis. Wil je hier goed op voorbereid zijn, is het als werknemer essentieel om leiderschapskwaliteiten te hebben om zowel jezelf, je projecten als andere collega’s aan te sturen. Logisch gevolg is dat steeds meer medewerkers in aanmerking komen voor leidinggevende functies. En wie weet hoor jij daar ook bij!

4. Omarm alle veranderingen
Wil je futureproof zijn, dan moet je flexibel zijn. Aangezien steeds meer bedrijven digitale technologieën zoals machine learning en artificial intelligence omarmen voor het automatiseren van eenvoudige teken, verandert ook natuurlijk de werkinhoud van medewerkers.

Wat is nu de sleutel tot succes? Dat bevat een gezonde mix van hard en soft skills. Wees bijvoorbeeld altijd kritisch op je eigen werkethiek. Ben jij bijvoorbeeld efficiënt en effectief bezig? Kan dat nog beter? En in hoeverre kan een nieuwe technologie daarin een rol spelen?

Als beste kun je alle (technologische) veranderingen gewoon direct omarmen. Zie het niet als concurrentie, maar als een mogelijkheid om jezelf futureproof te maken en nog aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt. Ga na wat nu écht je ambities zijn en wat ervoor nodig is om dat waar te maken. Wie weet levert je het wel hele mooie inzichten op!