Maak met deze 5 tips werk van jouw doorgroeimogelijkheden

Maak met deze 5 tips werk van jouw doorgroeimogelijkheden

Voel jij de behoefte om kansen te pakken en wil jij doorgroeien binnen het bedrijf waar je nu werkt? Lees dan de volgende vijf tips, waarmee jij jouw doorgroeimogelijkheden kunt vergroten.

1. Train je skills of ontdek nieuwe talenten
Je bent nooit te jong of oud genoeg om te leren als (young) professional. Maak hierin wel een keuze of jij je horizon wilt verbreden of dat jij je echt wilt specialiseren. Oftewel: ontwikkel nieuwe vaardigheden die bij je ambities horen, of versterk de competenties die je al hebt zodat je niet stil blijft staan in je persoonlijke ontwikkeling. Maak dit vervolgens kenbaar aan je andere collega’s, zodat je in ieder geval de ruimte krijgt om dit ook in de praktijk toe te passen en kunt aantonen dat je kunt omgaan met meer verantwoordelijkheid.

2. Blijf op de hoogte
Dit klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar blijf jezelf up to date houden van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Daardoor blijf je fris in je hoofd, kun je nieuwe ideeën ontwikkelen en inspelen op de laatste trends. Denk maar zo: er doen zich steeds weer nieuwe functies voor naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen, dus hoe beter je daarop bent voorbereid bent, hoe beter je daarop kunt inspelen.

3. Klop op de juiste deur
Het is voor jezelf heel belangrijk om erachter te komen wie de juiste persoon is om je doorgroeimogelijkheden bij aan te geven. Normaal gesproken is dit heel simpel; je leidinggevende. Wie het ook is: creëer een setting waarbij jij je prettig voelt als het gaat om meer verantwoordelijkheid gaat of meer (lees: andere) taken op je bordje. Plan een vast overlegmoment in met je manager, waarin kan worden teruggekeken op de afgelopen periode en het toekomstbeeld kan worden geschetst. Dit soort overleggen zijn de perfect om aan te geven dat je een stap wilt maken.

4. Presteer op een constant niveau
Het is niet wekelijks mogelijk om een stapje omhoog te zetten, maar zorg er minimaal voor dat je tijdens ‘komkommertijd’ presteert en levert. Waarom? Zo zorg je ervoor dat je goede werk opgemerkt kan worden continu en je als eerste in de rij staat mochten zich nieuwe kansen voordoen. Vroeg of laat word je beloond voor je continue drive en inzet.

5. Naar een andere baan zoeken
Het kan ook zomaar zijn dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn binnen de organisatie waar je momenteel werkt. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, maar het is essentieel om hier tijdig achter te komen. Mocht het snel duidelijk voor je zijn dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn, ga dan eens het gesprek aan met je leidinggevende. Indien tijdens dit gesprek wordt beaamd dat er verder geen doorgroeimogelijkheden zijn, is het wellicht tijd om open te staan voor andere uitdagingen bij andere organisaties, waar dit wél tot de mogelijkheden behoort.