Maak van uw medewerkers merkambassadeurs: 5 tips

Maak van uw medewerkers merkambassadeurs: 5 tips

Uw werknemers dragen een belangrijke steen bij aan de employer branding van u als werkgever. Dit noemen we ook wel ‘employee advocacy’; het gedachtegoed waarbij uw medewerkers worden getriggerd om met z’n allen de boodschap van uw bedrijfsimago te verspreiden. Hoe kunt u dit het beste aanvliegen als het gaat om het gebruik en de inzet van digitale media? We lichten in dit artikel vijf tips toe hoe u het beste een employee advocacy-programma kunt opzetten voor uw werknemers en waar u uw voordeel uit kunt halen.

1. Zorg voor maatwerk
Het hangt volledig van uw organisatiestrategie af en de specifieke behoeftes van de werknemers hoe u het employee advocacy-programma wilt neerzetten. Het is raadzaam om dit in een eerder stadium te onderzoeken en in kaart te brengen. Neem hier uitgebreid de tijd voor, want de invulling hiervan bepaalt grotendeels het mogelijke succes van het employee advocacy-programma.

2. Wees consequent en pas de kracht van herhaling toe
Wilt u digitaal netwerken écht onderdeel laten uitmaken van de dagelijkse werkzaamheden van uw medewerkers? Houd het dan niet bij één sessie, maar wees consequent en blijf er continu op hameren. Als u als organisatie een blijvende indruk wilt achterlaten, is gedragsverandering noodzakelijk. En dat werkt: in de meeste gevallen toont een goed employee advocacy-programma aan dat medewerkers na twee maanden zeer actief zijn en de toegevoegde waarde ervan omarmen.

3. Geef uw werknemers een podium om hun kennis te delen
Het is een veelgemaakte denkfout om werknemers alleen maar corporate berichten te laten delen. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat er reclame wordt gemaakt, en is het vaak minder relevant en persoonlijk. Het is vele malen effectiever om uw medewerkers content te laten delen vanuit hun eigen expertise en waarde toe te laten voegen via een persoonlijke noot.

4. Creëer ambassadeurs
Ambassadeurs betekenen gratis promotie en publiciteit voor uw organisatie. Weet u het voor elkaar te krijgen om een belangrijke groep ambassadeurs vanuit verschillende teams te creëren, dan wordt de online beweging als een olievlek verspreid binnen de rest van uw bedrijf. Ambassadeurs zorgen er namelijk voor dat uw complete organisatie enthousiast en actief wordt over dit soort zaken.

5. Stop niet direct bij een tool
Het inzetten van een tool kan helpen om het omarmen en accepteren van digitale media binnen uw bedrijf te versneller. U kunt hierdoor namelijk gemakkelijk deelbare informatie aanleveren bij medewerkers. Een tool is echter niet het middel dat er direct voor zorgt dat uw medewerkers op lange termijn digitale media adopteren. Daar komt meer bij kijken. Wel is het een perfect begin.