Geplaatst op 13 april 2017
Dat de Nederlandse economie in de lift zit zal u zeker niet zijn ontgaan. In de media hoort en leest u hier regelmatig over en als ondernemer zult u dit waarschijnlijk ook in de praktijk zelf ervaren. De aantrekkende economie zorgt bij veel bedrijven voor een positieve stemming over groeivooruitzichten. Dit beeld vertaalt zich nu steeds meer in een toenemende concurrentiestrijd om toptalenten en een stijging van salarissen. “Deze trend is in het bijzonder bij finance- en accountingprofessionals sterk zichtbaar”, vertelt ook Patrick Jussen, partner bij Deloitte in Maastricht in het interview dat ik onlangs met hem had.
In een vorig artikel heeft u kunnen lezen over de ‘war for talent’. Neem van ons aan dat deze strijd ook in 2017 aanhoudt en in alle hevigheid zal toenemen. Als wij de UWV-arbeidsmarktprognose mogen geloven, komen er de komende twee jaar ruim 200.000 banen in Nederland bij. Stephan Renken is Director bij Robert Half Nederland, wereldwijd marktleider in het bemiddelen van financieel personeel. Hij benadrukt het belang van een goede werving- en selectiestrategie om voorbereid te zijn op de toekomst: “Nederland bevindt zich in een dynamische arbeidsmarkt. Jaarlijks ontstaan er 870.000 vacatures waardoor de vraag naar geschikte kandidaten groter is dan het aanbod. Goede primaire en secundaire voorwaarden, talentontwikkeling en een efficiënte werving en selectie worden dan steeds belangrijker.”
Het beloningsbeleid is één middel om nieuwe talenten aan uw bedrijf te binden. Maar het is wel een middel dat vaak als eerste aan bod komt. Een derde van de HR-managers in Nederland verwacht dan ook een stijging van de salarissen van werknemers in het komende jaar. Ook met uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden zoals het ‘nieuwe werken’, een goede pensioenregeling, een collectieve zorgverzekering en een leaseauto wordt steeds meer aan talenten getrokken. Wij zijn het echter met Stephan Renken eens dat naast salarissen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden, een uitgewerkt talentmanagementplan onmisbaar is om toptalent binnen te halen en te behouden voor uw organisatie. Een cruciale vraag die u zich hierbij zult moeten stellen is: wat is de toegevoegde waarde van mijn organisatie? Daarmee bedoelen we de waarde die uw bedrijf talenten te bieden heeft zodat zij kiezen voor uw organisatie en niet voor uw concurrent. Zo zijn individuele talentontwikkeling en doorgroeimogelijkheden binnen eigen interessegebieden belangrijke punten die een bijdrage leveren om uw organisatiedoelstellingen te realiseren. Werknemers die hun talent volledig kunnen benutten zijn namelijk gelukkiger in hun werk en zorgen voor meer productiviteit.
Een efficiënt werving- en selectieproces is een ander heel belangrijk aandachtspunt in een arbeidsmarkt waarin bedrijven strijden om toptalenten. Als dit proces te lang duurt, kan dit een reden zijn voor een werknemer voor een andere positie te kiezen. Het helpt u wanneer u vooraf voor uzelf al vaststelt aan welk talent uw organisatie behoefte heeft en een vastgesteld stappenplan hanteert voor het wervings- en selectieproces. Bij de werving en selectie werken onze recruiters hiervoor volgens een Proces Client Experience model. Dit stappenmodel omvat o.a. de inzet van netwerk search, file search, online talent search en het optimaal inzetten van actieve werving via diverse social media kanalen, website en door gebruik te maken van verschillende job boards. Om de voortgang van onze dienstverlening goed te kunnen monitoren, meten wij onze inspanningen en resultaten aan de hand van een aantal KPI’s die wij samen met onze opdrachtgevers bespreken. Hierdoor krijgt u onder andere inzicht in de efficiëntie van het inhuurproces, de kwaliteit van onze professionals, verzuimcijfers en uw imago.
Wilt u meer weten over onze Proces Client Experience, onze visie op talentmatching en wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen op het gebied van werving en selectie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij maken hier graag alle tijd voor vrij!
Bron: AccountantWeek